Így szaporíthatod az orchideát tőosztással és sarjról! Én 1 virágból 3-at is csináltam!Az átültetéshez szorosan kapcsolódik az orchidea szaporítása.A nagyobb, kifejlett orchideákat szaporíthatod tőosztással, ha a növény sarjakat nevelt, akkor a sarj leválasztásával, és elültetésével.

Fontos! Amikor átülteted és szaporítod az orchideát, mindig éles, és steril eszközzel dolgozz. A nyílt lángba tartással fertőtleníthető a kés vagy olló. Jobb megoldás, ha kertészetekben kapható ollót használsz, ezzel, jóval kisebb sérülést okozol a növénynek, és így kisebb felületen juthatnak be a kórokozók. A vágási felületeket, érdemes faszénporral kezelned.


Az orchidea szaporítása tőosztással


Az orchidea tőosztása során, éles vágóeszközzel szétválasztjuk a tövet, majd pedig elültetjük. A tőosztáshoz ugyanúgy kezdj hozzá, mintha sima átültetést végeznél.

Óvatosan távolítsd el a gyökérzetet a cserép falától.

Az orchidea ültető közeggel együtt emeld ki a növényt a cserépből.

Anélkül, hogy megsértenéd a gyökereket, szedd szét őket, és rázd ki közülük az ültető közeget.

Vágd ketté a tövet, éles és fertőtlenített kertészolló, vagy kés segítségével, utána kezeld faszénporral a vágásfelületeket.

Szórj a cserepek aljába agyaggranulátumot, azért, hogy könnyen levegőzzön az ültetőközeg.

Oszd el egyenletesen a növények gyökereit a cserepekben, a réseket töltsd ki orchidea ültető közeggel (a virágföld tilos!)

Rögzítsd az orchideákat támasztékhoz.

2-3 hétig ne öntözd őket, ez serkenti a gyökérképzést.

 

Az orchidea szaporítása sarjjal


A lepkeorchidea a száron, vagy a tövön is hozhat sarjakat. Ezeket a sarjakat leválasztás után lehet elültetni, és új orchideát nevelni belőlük.

A tősarj néha magától is leválik az anyanövényről, de azaz eset a gyakoribb, hogy úgy kell levágni.

A száron fejlődő sarjat, minden esetben neked kell levágni a szárról, úgy hogy hagysz rajta a szárból mindkét irányba 2cm-t.

A sarjak leválasztását a tőosztáshoz hasonlóan éles, fertőtlenített eszközzel végezd, és ne feledkezz el a vágásfelületek faszénporral való kezeléséről sem.A leválasztott sarjakat ültesd el a tőosztásnál leírt módon.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1586) elgondolkodtató (100) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (404) viccek (133)