Kitálalt a halottkém: Ez a 10 dolog történik percről-percre az emberi testtel a halál után!Ha a keringés és a légzés megszűnik, akkor beáll a klinikai halál. A szívünk nem dobog többé és agyműködésünk is leáll. Azt gondolnánk, hogy a szervezetünk ilyenkor teljesen kikapcsol, de nem ez történik. Halálunk után a szervezetben még számos biokémiai folyamat játszódik le.

Bár a lélek már elhagyta a testet, abban még aktív munkálatok folynak. Ha te is kíváncsi vagy, hogy mi történik pontosan ilyenkor, akkor olvass tovább.


1- A keringés leáll


A szív pumpafunkciója megszűnik, nem dobban többet, nem húzódik össze, ezért az erekben sem mozog már körbe-körbe a vér. Leáll az áramlás, a vér az erekben marad.


2- A test színe más lesz


A vér nem áramlik többé a testben, ezért az kezd elszíneződni. A gravitációnak megfelelően a földhöz közelebbi részen halmozódik fel a vér. A test felülre eső részei elhalványulnak, kifehérednek, az alsó részek sötétülnek. Ezek a hullafoltok.


3- Elindul a kihűlés


A test az alap hőmérsékletéből folyamatosan veszít, ahogy leállnak az életfunkciók. Ez komfort körülmények között óránként 1-1,5°C-ot jelent.


4- Merevség


A halál után az izomtónus elenyésző, majd idővel az izomszövet megkeményedik. Az izomrostok az összehúzódás-elernyedés folyamatában, ATP (energiát adó molekula) hiányában megrekednek. A halált követő 2-3 órában először az arc és nyak izmai merevednek meg, majd a további testrészek folyamatosan. 24 óra alatt a teljes test merevsége beáll, ez 24 órán keresztül még megmarad, majd újra elernyed.


5- További mozgások tapasztalhatóak


A keringés leállt, a merevség beállt, viszont órákkal később is lehetnek kisebb rángások, amelyek annak következtében alakulnak ki, hogy az izomrostok még kaphatnak üzenetet az idegrendszertől. Ez folyamatosan elhalványul.


6- A bőr kisimul


A halál beálltát követően 72 órával az izmok teljesen elernyednek, a ráncok eltűnnek, a bőr teljesen kisimul.


7- A szervezetből kiürül, ami benne maradt


Mivel minden egyes izom elernyed, így azok a záróizmok is, amelyek alaphelyzetben összehúzódott állapotban vannak. Ennek következtében a belekben rekedt széklet és gázok, ugyanakkor a hólyagban rekedt vizelet is eltávozik a rendszerből.


8- Szagok


A testben a halál után javában folynak a lebontó folyamatok, a benne található enzimek és mikroorganizmusok vezénylésével. Ezt kellemetlen szagok kísérik. Kezdetben csak sejt szinten tapasztalható, de 48 óra múlva már szembetűnő jelenséggé alakul.


9- Duzzadás, puffadás


A bomlási folyamatok során sok gáz szabadul fel, amely a belső részeket, üregeket kitölti és ezáltal duzzadás, puffadás tapasztalható meg.


10- Teljes szöveti bomlás


A csontvázon, a hajon, a fogakon és a körmökön kívül minden lágy szövet teljesen elbomlik. Először fokozatosan felpuhulnak, majd leválnak a vázról.


Forrás

Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (791) érdekességek (931) fejtörő (59) megható (245) megrázó (62) recept (374) viccek (121)