Így szabadulj meg a lakásodban élő molyoktól!Az ártatlannak tűnő molylepkék, ha egyszer beköltöznek a lakásunkba, rengeteg bosszúságot tudnak okozni. Kárt tehetnek kedvenc ruháinkban, ágyneműinkben, takaróinkban.

Nincs is annál borzasztóbb, mint, amikor vesszük elő az imádott téli pulóverünk, és szitává van rágva.

Mit tehetünk a molyok ellen? Mutatunk néhány természetes módszert.


1. Illatos szappan


Nagyanyáink annak érdekében, hogy megszabaduljanak a molyoktól hagyományos, vagy illatosított szappant használtak. Tegyünk egy-egy darab szappant a szekrénybe a ruháink közé, ez majd távol tartja a molyokat.


2. Illatos gyógynövények


Levendula, szegfűszeg, geránium, menta, eukaliptusz, diófa ág, gesztenye-ezek mind olyan átható illattal rendelkeznek, hogy a molyok menekülni fognak tőle.


3. Citrom, és narancs


Tegyünk egy tálacskába citrom és narancshéjat, hiszen ezeknek a szaga is riasztja a molyokat. Figyeljünk oda, hogy időközönként, amikor már veszítettek az aromájukból, tegyünk friss héjat. Ez elriasztja a molyokat, de a lárvájukat nem öli meg. Ezek ellen valami hatásosabb módszert kell bevetni.


4. Illóolajok


Csepegtessünk direkt a polcokra néhány csepp levendula, menta, vagy eukaliptusz illóolajat, és ezek majd távol tartják a molyokat


Néhány fontos óvintézkedés a molyok ellen


- időközönként ellenőrizzük a szekrényeinket, rázzuk ki, szellőztessük meg a ruhákat

- amit lehet tároljunk jól záródó műanyag dobozban, vagy zacskóban

- a dobozokba tegyünk illóolajat, vagy szárított levendulát

- az ágyneműket évente kétszer alaposan tisztítsuk ki, fertőtlenítsük őket

- ecetes vízzel mossuk át a szekrények polcait


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1599) elgondolkodtató (101) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (405) viccek (133)