-

Igazolták: tényleg hasznos a betegségek ellen a húsleves, méghozzá ezért:Nem véletlen, hogy a régi öregek mindig is ezzel gyógyították magukat!

Egy friss tanulmány alapján a tyúkleves valóban pozitív hatással lehet az egészségre

– írja a The Telegraph.

Rengeteg háztartásban vélik úgy, hogy a leves segíthet az influenza és a megfázás leküzdésében, az új eredmények tükrében pedig úgy tűnik, hogy van tudományos alapja az elképzelésnek.

A kutatók 56 házi készítésű erőlevest vizsgáltak, melyeket londoni iskolások hoztak otthonról. A diákok változatos etnikai háttérrel rendelkeztek.

Az adatok felfedték, hogy egyes levesek képes megzavarni a legveszélyesebb maláriát okozó parazita életciklusát.

A szakértők szerint a tyúkleves mellett sok zöldség- és marhahús-leves is hatékony a Plasmodium falciparummal szemben.

A szakértők a mintákat három napra elzárták a Plasmodium falciparum különböző tenyészeteivel.

A kísérlet alapján egyes levesek elősegítették az élősködők fejlődését, néhány azonban gátolta a parazitákat.

Két minta egyfajta maláriaellenes gyógyszerként működött.

Nem ez az első alkalom, amikor ételekben azonosítanak olyan összetevőket, amelyek hatékonyak a betegséggel szemben. A Kínában máig népszerű gyógynövényből, a csinghaóból (azaz az egynyári ürömből) például artemisinint nyertek ki, ez máig elterjedt anyag a malária kezelésére.

Az egynyári üröm a világ számos kultúrájában levesalapanyagnak számít, korábbi kutatások pedig felfedték, hogy bizonyos erőlevesek antibiotikus tulajdonságokkal is bírnak.

Mivel a mostani kísérletben változatos recepteket használtak, egyelőre nem tudni, hogy melyik összetevő lehet hatékony a maláriával szemben. A csapat bízik benne, hogy idővel megtalálhatják a fontos alapanyagokat.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2162) elgondolkodtató (141) érdekességek (1226) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (446) viccek (141)

Translate