MOST ÉRKEZETT! Elszabadult kínai rakéta csapódik a Földbe, várhatóan május 10.-én – ITT megnézheted hol tartElszabadult a múlt csütörtökön fellőtt kínai űrrakéta, a „Hosszú Menetelés 5B”, de legalább van egy weboldal, ahol követhetjük, merre cikázik éppen.

Várhatóan május 10-én csapódik majd be, de egyelőre nem tudni, hol. A legutóbbi hasonló esetnél egy elefántcsontparti ipari létesítmény bánta, és isteni szerencse, hogy nem voltak áldozatok.Csütörtökön lőtte fel Kína a „Hosszú Menetelés 5B”-re keresztelt, legénység nélküli rakétáját, mely a Tianhe (Mennyei Harmónia) nevű űrállomás első moduljait volt hivatott szállítani.

Ám úgy tűnik, elszámították magukat a mérnökök: a rakéta Föld-körüli pályára állt, 90 percenként kerüli meg a bolygónkat – a hétvége óta egyébként 80 km-el került közelebb a felszínhez –, és egyelőre csak a Jóisten tudja, hol csapódik majd be. Márpedig szakemberek szerint ez valószínűleg bekövetkezik: számítások szerint ugyanis túléli majd a légkörbe való visszatérést.

A rakéta maga egyébként 30 méter hosszú, 21 tonnás és kb. 27 ezer km/h-s sebességgel kering. Jonathan McDowell asztrofizikus a Guardiannak elmondta: Kínának nemrég volt már hasonló malőrje, akkor egy másik Hosszú Menetelés-rakétája egy elefántcsontparti ipari létesítménybe csapódott, s csupán a szerencsének vagy az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy nem történt tragédia.

McDowell szerencsére emlékeztetett, hogy bolygónk felszíne 71%-ban víz, így jó esély van arra, hogy a monstrum nem a hátsó kertünkben landol majd. Aki a várhatóan május 10-i becsapódás előtt szeretné ellenőrizni, hol tart épp a „Hosszú Menetelés”, ezen a weboldalon bármikor megteheti.

A tudós hozzátette: a rakéta néhány darabja túléli majd a visszatérést, aminek hatása egyenértékű azzal, „mintha egy kisrepülőgép zuhanna le, majd 100 mérföldes körzetben szóródna szét”.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1599) elgondolkodtató (101) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (405) viccek (133)