-

Fontos bejelentés jött a védettségi igazolványról, aminek sokan nem fognak örülniVan, aki kettőt is kapott már, és van, aki egyet sem. Íme az okok, és a megoldások: ezért maradhatnak el a védettségi kártyák és így orvosolhatjuk a problémát.

Védettségi igazolványt három módon kaphatunk: ha megkaptuk a védőoltást, ha igazoltan, tünetesen, 10 nap karanténnal átestünk a betegségen – ez esetekben automatikusan küldik a kártyát. Ha pedig valaki tudtán kívül kapta el a koronavírust, és esett át rajta, készíttethet ún. ellenanyag-tesztet, amiből ez kiderül.

A védőoltással igazolt kártyának nincs érvényességi ideje, ám ha nem vesszük fel a második oltást, érvénytelenné válik. A fertőzésen átesettek esetében 6 hónapig érvényes az igazolvány, az antitest-teszt után kapott pedig 4 hónapig. Na, de mi lehet a gond, ha mégsem kapunk kártyát?


Lezártnak kell lennie a betegségnek

A Metropol egyik olvasója osztotta meg a lappal kálváriáját: K. Péter tünetei márciusban jelentkeztek, el is ment tesztet csináltatni, de magánúton, mert az orvosát nem érte el, úgy le volt terhelve.

„A tesztet végző cég akkor lejelentette az ANTSZ felé a pozitív tesztet, 10 napig hivatalosan karanténban voltam. Azonban nem kaptam meg a védettségi kártyát hetekkel később sem. A kormányhivatalban megtudtam: nem nyilvánítottak gyógyultnak, nem zárták le a betegséget, és ez a gond.”


Csak a háziorvos nyilváníthat gyógyultnak

„Felkerestem a háziorvosom, aki visszairányított a laborba, ahol a tesztet csináltattam. A laborban azonban közölték: gyógyultnak csak a háziorvosom nyilváníthat, aki viszont egyszerűen erre nem volt hajlandó” – panaszolta Péter, akinek az esete nem egyedi: a háziorvosoknak ugyanis nem kötelessége a betegség lezárása, ezért nem marad más, minthogy ilyen esetben győzködjük őket, vagy készíttetünk antitest-tesztet – ezzel szintén igazolhatjuk a fertőzés lezajlását.


Se betegség, se oltás után nem érkezett kártya

„Kevesen tudják, de akár egy lejárt okmány miatt is elmaradhat a védettségi igazolvány postázása” – hívta fel a Bors figyelmét az egyik olvasójuk. R. Katalin nemrégiben éppen így járt: novemberben átesett a fertőzésen, 10 napig hivatalosan karanténban is volt, ám tavasszal nem érkezett meg a kártyája.

„Akkor még nem idegesítettem magam rajta, úgy voltam vele, hogy úgyis hamarosan megkapom az első oltásom, és akkor már biztosan a kártyát is” – mesélte a nő, aki azonban azzal szembesült, hogy hetekkel az oltás után sem érkezett meg a kártya.

„Megkérdeztem a háziorvosomat, hogy biztosan rendben rögzítettek-e mindent a rendszerben, megnézték, és kiderült, hogy igen. Így bementem a legközelebbi kormányhivatalba, hogy megérdeklődjem, mi lehet a baj.”


Egy lejárt okmány is bűnös lehet

„Ott szinte 5 perc alatt kiderült: lejárt a személyi igazolványom, és ráadásul sajnos éppen a két kihirdetett veszélyhelyzet közötti időszakban, tavaly szeptemberben, úgyhogy nem hosszabbították meg automatikusan.Én azt javaslom, ha valaki nem kapott kártyát, érdemes a személyes okmányait is megvizsgálni, hogy érvényesek-e” – hívta fel a figyelmet Katalin, aki azt is hozzátette: még akkor, ott a kormányhivatalban gyorsan elindította az új személyi ügyintézését, és azt a tájékoztatást kapta, hogy amint ezt megtörtént, automatikusan küldik a védettségi kártyát is.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2505) elgondolkodtató (160) érdekességek (1254) fejtörő (74) megható (283) megrázó (69) recept (466) viccek (300)

Translate