-

Fontos bejelentést tett a kormány – így változik meg az élet Magyarországon július 1 után!Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón számolt be csütörtök reggel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfontosabb hírekről.

A csütörtöki Kormányinfón elhangzott, az oltásoknak köszönhetően, kezd visszaállni a rend, ugyanis a mai az utolsó online Korányinfó, amit így tartanak meg.

Gulyás elmondta: a harmadik hullámot sikerült legyőzni az oltásoknak köszönhetően. 5,2 millió ember kapta meg az oltást eddig (92%). Aki átesett a fertőzésen, az is beoltathatja magát, a vakcinákból bőven van, elég csak regisztrálni és megkapja az oltóanyagot.

Mint elhangzott, a társadalmi immunitás kapujában járunk, 54% azoknak az aránya, akik az oltás miatt védettek már. A második oltást 3,7 millió ember kapta meg eddig itthon. Ezek után elmondható, hogy ebből a számból 8193 ember betegedett meg, hét nappal az oltás után ennél is kevesebben. Közülük összesen 524-en haltak meg, hét napon túli oltással 455-en.

Akár 60-70 százalék körül lehet a védettség aránya itthon, hála a fertőzésen átesettek és a beoltottak számának.


Gulyás részletesen is ismertette az oltási adatokat:


Összesen 1,5 millióan kapták meg a Pfizert (ebből 3657 beteg, 268 halott)


Modernából 209 ezer ember kapott oltást (204 beteg, 24 elhunyt)


AstraZenecát 181 ezer állampolgár kapott (816 beteg, 12 halott)


Szputnyik vakcinából 809 ezer ember kapott oltást (697 beteg, 13 halott)


Sinopharm vakcinából 850 ezer beoltottatat jegyeztek fel (2800 beteg, 206 halott)


A leginkább kockázatos korosztályt Pfizerrel oltották be az adatok szerint.

Ami az uniós védettségi igazolványt illeti: a kormány megtárgyalta, hogy a digitális verzió június 15-re rendelkezésre fog állni. A védettségi igazolvány online verziója addigra tartalmazni fogja az oltás típusát, idejét megfelelve ezzel az uniós szabályoknak. Az uniós szabályozás egységesebbé válik július 1. után.

Gulyás elmondta: a védettségi igazolvány képes biztosítani a legnagyobb szabadságot Európában, eddig tizenkét országgal állapodtunk meg a szabad utazásról.

Megkezdődik a határon túli magyarok oltása is Kárpátalján, erről az Operatív törzs fog bővebb tájékoztatást adni a napokban, ami főként a magyar vakcinatöbblet tud biztosítani a számukra. Ez már csak azért is fontos, mert ez az egyetlen, az országon kívüli hely, ahol nehéz az oltóanyagokhoz hozzáférni.

A kormány más témákat is tárgyalt a napokban, például a járda és út pályázatok. Hatmilliárdos pályázatot írtak ki, de a 23-24 milliárd forintos érdeklődés után megemelték a keretösszeget 20 milliárd forinttal. Gulyás arról is beszélt, hogy az ország egészen jól jött ki a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságból, ugyanis 4,95 százalékkal csökkent a teljesítmény, ami az európai országokhoz képest kimagaslónak mondható.

A Blikk is beszámolt arról, hogy egy 21 éves magyar terrorista robbantani akart a budapesti Eb-mérkőzésen, aki az Iszlám Államhoz kapcsolódó oldalakon folytatott beszélgetéseket, amik dzsihadista propaganda mellett terrortámadásra való felkészülésről is szóltak. Gulyás elmondta, ami jelenleg biztos, hogy csőbombával akart robbantani a meccsen, valamint több, a tömegbe hajtó autós támadást is tervezett a gyanúsított.

Szóba került a honvédségnél történő vezetőcsere is, Gulyás szerint azonban nem hirtelen döntés született, hanem Korom Ferenc maga kérte a felmentését, a helyettese pedig a NATO brüsszeli központjában dolgozik tovább.

Gulyás Gergely szerint Karácsony Gergely, főpolgármester kifejezetten szánalmas látszatot kelt azzal, hogy “hazugságból hazugságba” menekül az újságírók kérdései elől. Mint mondta, a főpolgármester korábbi kijelentése, miszerint a kormányoldalról arról próbálják meggyőzni, hogy ne induljon az előválasztáson, nem több, mint az elmúlt három hét politikai vesszőfutása.

Gulyás szerint egyébként az előválasztás nyilvánvalóan csak színjáték, érdemli történés nincs, Gyurcsány az, aki a szerepeket osztja, hogy ki hol fog indulni.

A Fudan Egyetem kérdése is szóba került a Kormányinfón, ami Gulyás szerint egyelőre tervezőasztalon van, a baloldali politikai “hangulatkeltésnek” pedig nincs alapja. Ha elkészülnek a tervek, akkor a kormány dönt majd arról, hogy támogatja-e a beruházást vagy sem.

Gulyás elárulta, hogy a kormány virológusokkal, orvosokkal és az Operatív törzs embereivel egyeztet a maszkhordásának kérdéséről is, ugyan a vírus terjedése lassult, javulnak az adatok, de nincs arról szó, hogy vége lenne a járványnak. Mint mondta, a harmadik hullámot letörtük, de egyelőre nem tudni, mikor vehetjük le a maszkot.

Mint kiderült, a gyereknap után tapasztaltak alapján, védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísértete nélkül is részt vehetnek zenés-táncos eseményeken a 16 éven aluliak.

Gulyásnak feltették a kérdést, hogy a magyar fejlesztésű vakcina helyett, miért épp a kínait fogják majd Debrecenben gyártani. Mint mondta, a debreceni gyár bérgyártást is vállal, de elsőbbséget élvez a magyar vakcina, így ez az értesülés nem téves.

Ma kétmillió ember van Magyarországon, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, akiket folyamatosan arra ösztönöznek, hogy adassák be maguknak valamelyik vakcinát, de mivel itthon szabadság van, erre nem köteleznek senkit.

Gulyás elmondta: Magyarország nagyon szívesen segít más országnak, nincs vakcinakamat, ugyanis több százezer oltóanyag van itthon. Egyelőre nem tudni, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra, de mindeni megkaphatja később azt is, akár csak nyugati vakcinával.

Tehát kijelentette: Magyarország ad kölcsön vakcinát másoknak, de itthon már a harmadik oltásra is tartalékolnak közben.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2500) elgondolkodtató (160) érdekességek (1254) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (292)

Translate