-

Ez nem egy hagyományos rovar… és rohamosan terjed! Ha ilyet látsz, azonnal EZT tedd!A hagyományos poloska is igen kellemetlen, de ez az ún. gyilkos poloska (Triatominae) kifejezetten veszélyes!

Ez a bogár a poroskának egy olyan fajtája, amely bár meglehetősen ritka, számuk azonban folyamatosan nő. A bogár elsősorban éjszaka csípi meg az embert, a száj körül. Veszélyes parazitát juttathat a szervezetbe, amely úgynevezett súlyos betegséget okoz, mely sokszorosára növeli a keringési megbetegedés következtében beálló halál kockázatát.

A betegség évekig lappanghat, de tüneteit amúgy is sokan összekeverik a náthával. Ilyen tünetek többek között a kiütések, a fáradtság, a magas láz, végtag duzzanat vagy a hasmenés.

A WHO statisztikái alapján nagyjából 6 millió ilyen betegséggel fertőzött él az egész világon. Elsősorban Dél-Amerikában és az Amerikai Egyesült Államokban fertőz ez a kellemetlen és veszélyes bogár, évente csak az USA-ban több ezer eúj beteget regisztrálnak, Texasban pedig nagyjából 400 kutya halt bele a fertőzésbe.

Sajnos Európában is egyre több példányt találnak, a klímaváltozás hatására pedig fel kell arra készülni, hogy előbb vagy utóbb a környezetünkben is megjelenhet.

Mit tegyünk akkor, ha szeretnénk csökkenteni a kockázatát annak, hogy ez a gusztustalan állat befészkelje magát az otthonunkba:

Ha a lakás és az udvar ragyogóan tiszta, a rovarok kisebb eséllyel telepszenek meg.

Vonzzák őket a korhadó fatörzsek, tönkök, nagyobb kövek, amik alá befészkelhetik magukat. Ezeket érdemes eltávolítani.

A kültéri lámpák a lakástól távolabb legyenek, mert a fény odavonzza a rovarokat

Az állatok óljai, kutyaházak mindig legyenek a legtisztább állapotban.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2525) elgondolkodtató (161) érdekességek (1256) fejtörő (74) megható (284) megrázó (69) recept (466) viccek (308)

Translate