-

Meglepő felfedezés: ezt találták Magyarország legnagyobb bazilikájának keresztjében! 1845 óta lapul ott…Az esztergomi bazilika Magyarország egyik leghíresebb katedrálisa. Csodálatos építészeti alkotás, melyet ha még nem is látogatott meg mindenki, de biztosan hallott felőle. Az ország legmagasabb temploma ma rendkívüli módon hívja fel magára a figyelmet: meglepő tárgyat rejteget 1845 óta, amiről csak napjainkban sikerült tudomást vennünk.

Egy időkapszulát találtak a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház kupolájának keresztjében, melyet a becslések szerint 176 évvel ezelőtt helyeztek el ott. Az érdekes leletre aligha bukkantak volna rá a szakemberek, ha ne kezdték volna meg idén a bazilika átfogó tatarozási munkálatait.

A 100 méter magas épület, ami egyébként a második világháború bombázásait is túlélte, szinte tökéletes állapotban őrizte meg a jelennek azokat a dokumentumokat, melyeket a keresztjében rejtettek el. Bár a kapszula igencsak megsérült az idők folyamán, a tartalma szerencsére biztonságosan fennmaradt – írja a Reuters.


Mit rejtett magába a csúcskereszt?

Török Csaba, a templom kincstárának elnöke úgy nyilatkozott, a történészek által feltárt leletek értékes adatokat fednek fel abból az időből, amikor a katedrális épült. A munkálatok 1822-ben kezdődtek. Úgy hiszik, az időkapszulát 1845-ben helyezhette el a keresztben az akkori érsek, Kopácsy József és a főépítész, Hild József. Hild azután vette át a munkálatok felügyeletét, hogy elődjét, Packh Jánost egy rablás során meggyilkolták.

„Kopácsy érsek tudta, hogy nem éri meg az építkezés befejezését, ezért, amikor a kereszt elkészült, úgy döntött, hátra szeretne hagyni benne néhány morzsát az építészek emlékeiből, illetve a kor történéseiből.” – nyilatkozott Török Csaba.


Ez áll a talált dokumentumokban

A történészek nagyon megörültek, amikor felnyitották a kapszulát. A benne rejlő dokumentumok egyikében ugyanis meghatározó információkra bukkantak a székesegyház megépítésével kapcsolatban, a másik pedig egy átfogó lista az akkori papok és plébániák neveiről.

„Ezeket a papírokat akkor érte utoljára emberi kéz, amikor 176 évvel ezelőtt oda helyezték azokat, így egyfajta kötődést éreztem általuk az idővel. Sajnos, egyetlen korabeli pénzérmét sem találtak a kapszulában, így a lelet anyagiakban nem járul hozzá a felújítás költségeihez.” – tette hozzá viccelődve a bazilika kincstárnoka.

Egy több mint ezer éves templom helyére épült Esztergom székesegyháza

A történészek szerint, a katolikus katedrálist a „Kastélydombra emelték, ahol eredetileg egy templom állt, melyet ezer évvel azelőtt építettek. A vaskupoláját az osztrák fővárosban, Bécsben készítették, a szállítását pedig részletekben, a Dunán bonyolították le.”

Az avatóünnepségre 1856-ban került sor, melynek tiszteletére a híres magyar zeneszerző és zongorista, Liszt Ferenc komponált egy darabot. A felszentelés napján azonban a székesegyház még nem volt teljesen készen, a beltereit csak sok évvel később, a XIX. században finalizálták.

Török Csaba azt is elmondta, a páratlan lelet annyira fellelkesítette őket, hogy megtörténhet, a jelenlegi időkapszula helyében egy újat fognak elrejteni, a jövő generációi számára. De mivel a kereszt rézfedelét idén nyáron, pontosabban június 30-án lezárják, iparkodniuk kell, ha vállalni szeretnék a kihívást.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1873) elgondolkodtató (122) érdekességek (1164) fejtörő (72) megható (273) megrázó (67) recept (426) viccek (134)

Translate