-

Kövérít, savasít, és tönkreteszi a májad: mégis rengeteget eszel belőleAz alábbiakban olyan, a mindennapi étkezés során fogyasztott anyagokat veszünk sorra, amelyek károsíthatják az egészségünket anélkül, hogy egyáltalán gondolnánk rá. Közülük egyesekre szükségünk van, azonban ha túlzott mennyiségben visszük be őket, megnövelik a szív és érrendszeri problémák, illetve a daganatos betegségek kockázatát. Mások ezek közül azonban teljesen szükségtelennek az emberi test számára!

A finomított cukrok fogyasztásának (pl. elhízás, cukorbetegség) egészségügyi kockázatával a legtöbben már tisztában vannak, így ezt felesleges volna külön ecsetelni.

A só: az emberi szervezetnek szüksége van sóra, illetve egyes betegségek esetén speciális sófajtákra, pl. pajzsmirigy alulműködés esetén jódozott só fogyasztását javasolják.

A só túlzott bevitele viszont hozzájárulhat a magas vérnyomás betegség, illetve egyes szívbetegségek kialakulásához. Sóból létezik egy napi ajánlott mennyiség, amely 6 g, számos élelmiszer azonban önmagában is tartalmaz sót, így a jelentős mértékű hozzáadott sót tartalmazó készítményeket érdemes kerülni, illetve hanyagoljuk az ételek túlsózását is.

Hirdetés


A növényi olajok fogyasztása megfelelő körülmények között (pl. megfelelő minőségű oliva olajjal készített saláta) kifejezetten egészséges lehet. Ugyanakkor a növényi olajok hevítése rákkeltő hatású, és akár hosszútávon az agyat is károsíthatja. Különösen kerülendő a már felhevített olaj ismételt használata.

A sokat emlegetett nátrium-glutamát, vagy E621 egy olyan ízfokozó, amelyre értelemszerűen nincsen szüksége az emberi szervezetnek, ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy káros hatással rendelkezhet. Egyrészt az agyra hat, és függőséget okozhat, de hozzájárulhat az elhízás és egyes (többek között máj-) betegségek kialakulásához is.

Szintén nincs szüksége az emberi szervezetnek mesterséges ételfestékek fogyasztására, ettől maximum csak szebb lesz az étel, azonban azon az áron, hogy ezek közül egyesek karcinogén hatással rendelkeznek, és gyermekeknél hiperaktivitást és viselkedési problémákat okozhatnak.

Az ízfokozók és mesterséges festékek kapcsán sokan érvelnek azzal, hogy mindez csak riogatás, és nem nyert megfelelő alátámasztást ezen anyagok káros hatása. Azonban ha alaposabban végiggondoljuk, hogy olyan anyagokról van szó, amelyekre egyáltalán nincs szüksége a szervezetünknek, és azok ráadásul mesterségesek is, könnyen beláthatjuk, hogy jobb velük vigyázni, mivel semmit sem nyerünk a fogyasztásukkal!

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate