-

Egy orvos megdöbbentő szavai: Sosem találnátok ki mit találok boncoláskor a gyomorban!Dr. Henri Chenot az egészséges táplálkozás híve és hirdetője. Az általa kidolgozott módszert a világon több, róla elnevezett egészségügyi központban is hirdetik, oktatják. A Chenot módszer segítségével elsajátítható az egészséges táplálkozás, melynek egyik fő célja az is, hogy megfelelő székelés alakuljon ki a pácienseknél.

Dr. Chenot egy neves táplálkozási szakértő, aki az egészséges táplálkozással kapcsolatban egy könyvet is írt. Az ő titka az, hogy egy táplálkozási elvet sem követ és sok tévhitet lerombol. Hitelességét erősíti, hogy a módszerét nem csak hirdeti, de követi is és maga állíthatja, működik.


Minden szervezet más


Dr. Chenot szerint az életkornak jelentős szerepe van abban, hogy kinek milyen táplálkozással kapcsolatos javaslatokat tesznek. Az anyagcsere folyamatok az évek előrehaladtával folyamatosan változnak, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nincs egy olyan recept, ami mindenkinek beválik, ezért kell individuálisan tanácsot adni, felépíteni egy helyes programot.


A gyógyszeripar és a kávékultusz


Dr. Chenot tisztán látja, hogy az orvosok a gyógyszeripar befolyása alatt végzik a munkájukat és ahelyett, hogy a probléma okát kutatnák fel, a páciens panaszára fókuszálnak és azonnal gyógyszeres kezelést írnak elő rá.

A kávé egy másik sarkalatos pont. Az emberek jelentős hányadának napja nem indulhat el egy vagy legtöbbször két kávé nélkül. Dr. Chenot szerint ez nem túl egészséges, még akkor sem, ha tejjel fogyasztják azt. Elmesélte, hogy azoknál a személyeknél, akik haláluk előtt tejeskávét fogyasztottak reggel, a boncolásnál még emésztetlenül megtalálják azt a gyomrukban.


Napi 5-6 kötelező étkezés nem szükséges


A táplálkozási szakértő véleménye, hogy napi 3 étkezés is tökéletesen elég egy egészséges ember számára. Természetesen az étkezés minősége a fizikai aktivitástól is függ. Az, aki irodai/ülőmunkát végez, egy könnyű gyümölcssalátával és például főtt tojással beéri, de a kemény fizikai munkásoknak már kalóriadúsabb reggelire van szükségük.


Este 6 után ne együnk?


Ez is az életfeltételek függvény. Egy olyan embertől, aki éjszakás műszakban dolgozik, nem várható el, hogy ne egyen este 6 óra után. Ez kivitelezhetetlen. Viszont annak, aki már este 8-9 óra környékén ágyba bújik, abszolút egészséges megoldás.


Méregtelenítés szükségessége


Havonta legalább egyszer szükség van méregtelenítésre, ami 3 napnál nem szabad, hogy tovább tartson. Ilyenkor a zöldségekre, gyümölcsökre és rizsre kell, hogy korlátozódjon a napi étkezés. Egyebet fogyasztani tilos. A folyadékbevitel fedezésére víz és tea jöhet szóba.

Fogyasztható ilyenkor zöldséglé, nyers zöldségek és gyümölcsök minden formában. Reggelire zöld tea kávé helyett. Ebédre beiktatható a vadrizs főve.


Megengedő nap


Nagyon fontos, hogy a táplálkozás a lehető legváltozatosabb legyen, hogy a szervezet minden, működéséhez szükséges tápanyagot megkapjon. Az édességek és a finomított szénhidrátok fogyasztását minimálisra kell csökkenteni, ám nem is kell, hogy szenvedés legyen az étkezés.

Minden héten egyszer be lehet iktatni egy megengedő napot, amikor olyat is eszünk, ami nem tartozik az egészséges élelmek közé, de mi nagyon szeretjük.


Fontos, hogy értsük, mit miért eszünk vagy nem eszünk


Dr. Chenot elmondása alapján a gluténmentesség egy óriási reklámfogás, amin több gyártó és forgalmazó is meggazdagszik. Valóban léteznek gluténre érzékeny emberek, ám a népesség nagyobb részének nem volna szükséges ezt a diétát követni, mégis megteszi, gyakorlatilag trendből.

Ezeknek az embereknek a jelentős hányada nem is tudja, hogy miért nem eszi a glutént tartalmazó ételeket, csupán követi a “divatot”. Ezért is nagyon fontos, hogy tudjuk, mit miért teszünk, és ne kövessünk feleslegesen olyan irányzatokat, amik többe kerülnek nekünk, mint kellene.

Végül, de nem utolsósorban mozgás fontosságát sem szabad elfelejtenünk, hiszen az egészséges élet egyik alappillére. Ha keményebb edzést nem is vagyunk képesek végezni, legalább a gyaloglást iktassuk be a napunkba és 10 perc meditációnak is találjunk helyet a stressz oldására.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2658) elgondolkodtató (163) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (286) megrázó (69) recept (467) viccek (327)

Translate