-

Ezek a legnagyobb hibák, amelyeket a D-vitamin bevételekor elkövethetsz: Nem mindegy, mikor, és hogyan!Így alig szívódik fel belőle valami.

Mióta kiderült, hogy a D-vitamin a Covid-19 megelőzésében is szerepet játszhat, egyre többen szedik étrend-kiegészítőként, pedig eddig is köztudott volt, hogy megfelelő D-vitamin ellátottsággal megelőzhető a csontritkulás, a magas vérnyomás és a depresszió, sőt, bizonyos rákfajták is. Azt viszont kevesen tudják, hogyan és mikor érdemes bevenni, hogyan szívódik fel a leginkább a szervezetben.


Éhgyomorra veszed be


A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, vagyis akkor szívódik fel legjobban, ha étkezés közben vagy után vesszük be. Leginkább a magas zsírtartalmú élelmiszerek segítik elő a felszívódását, mint például a tej és tejtermékek, a tojás, az avokádó, a dió- és mogyorófélék, a különböző magvak.


Este veszed be


Több kutatás is alátámasztotta, hogy a D-vitamin akadályozza az alvást szabályozó hormon, a melatonin képződését, ezért ha késő este veszed be, ronthatja az alvásminőséget. Tehát érdemes a D-vitamint reggel bevenni.


Csak azt veszed be


Az immunrendszert akkor támogatod leginkább, ha a D-vitamint nem önmagában szeded, hanem C-vitaminnal és cinkkel együtt. Utóbbi azért fontos, mert ez az ásványi anyag gondoskodik a nyálkahártyák és a bőr épségéről, így a kórokozók ezeken keresztül nehezebben tudnak behatolni a szervezetbe.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (461) viccek (176)

Translate