-

Egy orosz újság lebuktatta Putyin eredeti háborús terveit? Egy videó lehet a bizonyíték az orosz-ukrán háború egyik nagy dilemmájáraHetek óta cikkeznek a különböző orgánumok és internetes hírportálok arról, hogy közeleghet a háború Ukrajnában, ugyanis az oroszok elképesztő méretű haderőt gyűjtöttek össze az ukrán határ mellett, persze sokáig csak arról volt szó, hogy a mozgolódás csupán egy nagyobb hadművelet része. Végül csütörtök reggel bebizonyosodott, hogy az invázió előkészítése volt, Putyin pedig megindította az orosz hadsereget Ukrajnába.


A háború deklarálásáról pedig Vlagyimir Putyin egy videóüzenetben számolt be.


Ám az orosz Novaja Gazeta című lap kicsit jobban megvizsgálta a netre felkerült videót, és az IT-vel is jó kapcsolatot ápoló munkatársaik a videó metaadataiból azt szűrték le, hogy a videó már hétfőn estére kész lehetetett, a támadás azonban csak csütörtök reggel indult meg.

Sokak szerint ez arra enged következtetni, hogy az orosz vezetés ekkor már nem gondolkodott abban, hogy diplomáciai úton oldják meg a felmerült konfliktust.

Azt a feltevést az is erősítheti, hogy a szakadár területek függetlenségének bemondásakor készült és az imént említett videóban Putyin ugyanazokat a ruhákat viselte. Ám vannak olyanok, akik ezt az állsápontot vitatják, illetve a nagy leleplezést sem tartják hitelesnek. Például Aric Toler a Bellingcat oknyomozó csoport tagja szerint az újság rossz fájlból szedte ki a metaadatokat, mivel a Kreml honlapjára feltöltött videó adataiban látszik, hoyg a felvétel szerda este készült.


Népszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (461) viccek (176)

Translate