-

Íme a kormány bejelentése az üzemanyagárakról – Innentől ezek az emberek nem tankolhatnak ezután csökkentett áronA kormány kitart a benzinárstop mellett – fogalmazott bevezetőjében Gulyás Gergely. Leszögezte, valótlanok azok a híresztelések, hogy a kormány feloldaná az ársapkát, illetve, hogy gond lenne az ellátással.


Az alábbi döntéseket jelentette be a kancelláriaminiszter:


- 7,5 t feletti kamionok és a 3,5 t feletti külföldi kamionok piaci áron kapják a benzint és a gázolajat

kivételt képeznek a mezőgazdasági erőgépek, amelyek mennyiségi korlátozás nélkül továbbra is 480 Ft-ért kapják az üzemanyagot

- További fontos intézkedés, hogy az üzemanyag jövedéki adóját 20 Ft-tal csökkenti a kormány

- Kamionstopot rendel el a kabinet a most kezdődő négynapos ünnep idejére.


A miniszter hozzátette: a kormány felkérte a belügyminisztert, utasítsa a rendőrséget, hogy a rémhírterjesztőkkel szemben határozottan lépjen fel. Az ellen, aki az üzemanyag-ellátás leállásáról közöl hamis információt, rémhírterjesztés miatt eljárás indul, mint ahogy hasonló eljárás indul az ellen is, aki nem megfelelő tárolóba tölti az üzemanyagot.

Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgató arról beszélt, hogy a MOL finomítói zavartalanul működnek, a Barátság kőolajvezeték folyamatosan szállít, az Adria kőolajvezeték is készen áll, ha gond lenne a másikkal.

A MOL Zrt.-nek van elég készlete és finomítói kapacitása, hogy a teljes magyar üzemanyagigényt ki tudják elégíteni. Ez a forint árfolyamának ingadozása és a kőolaj árának változása mellett is így van.

Nem rendeltetésszerű fogyasztók megjelenése, és a plusz tankolók miatt drasztikusan megnőtt a benzinkutak forgalma. Buszok, külföldi kamionok is a kutaknál tankolnak. Van, hogy kisteherautók 100-200 literes tárolóba tankolnak, de olyan is akadt, aki zacskóba tankolt. Ez visszaélés Hernádi szerint.

Akik korábban a telephelyen vették fel az üzemanyagot – buszszolgáltató, kamioncég –, azokat is a benzinkútra küldték, mert ott maximált áron vehették az üzemanyagot. A forgalom 20 százaléka az üzemanyag-forgalom tranzit jellegéből ered. Ez főként a vidéki benzinkutakat érinti – szögezte le a MOL- vezér.

A rendkívüli Kormányinfó témája igen indokoltnak tűnik, a probléma fő oka pedig a továbbra is 480 forintban megállapított nagykereskedelmi üzemanyagár-korlát. Szerdán Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, nincsen ellátási probléma, csak logisztikai. Ezt azzal magyarázta, hogy a hatósági ár miatt például sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak.

Az igazi probléma Hernádi szerint az, hogy a háború miatt erőteljesebben szorítják a vállalatokat, hogy ne vásároljanak Oroszországtól. Vannak vállalatok, amelyek ezt megtehetik, de a közép-európai cégek nem ilyenek – jelentette ki a MOL elnöke. Hozzátette: földgázban még nagyobb ez a kitettség, ugyanis máshonnan nem nagyon lehet pótolni, ezért baj lenne, ha az oroszok megemelnék az árát. Ám Hernádi szerint ez senkinek nem érdeke.

A Blikk is beszámolt róla, hogy sok kúton hosszú sorok alakultak ki a benzinhiánytól való félelem miatt, a nyugati és északi országrészben az osztrák és szlovák üzemanyag-turisták is rontanak a helyzeten.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1868) elgondolkodtató (122) érdekességek (1164) fejtörő (72) megható (273) megrázó (67) recept (426) viccek (134)

Translate