-

8 hétköznapi dolog, ami óriási változáson ment át az idők során

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek még csak gondolni sem mertek volna hordozható számítógépre vagy érintőképernyős telefonra. Az első számítógépek szobaméretűek voltak, a telefonok pedig táskaméretűek, arról nem is beszélve, hogy csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. De milyen változáson mentek át vajon például a kutyák vagy a csirkék? Hát a borotvák?

1. BikiniAz első fürdőruhák a 18. században készültek, és semmi közük sem volt a modern bikinikhez. Ez tulajdonképpen egy ruha volt, fodrokkal, bugyival és szoknyával. Ezek a felesleges részek csak a 20. század elején kezdtek eltűnni, az általunk ismert és szeretett bikini korai változata pedig 1946-ban jelent meg.

2. VasalóAz első vasalókat az ókori görögök találták fel, bár ez nem igazán volt kifinomult, csak egy forró vasrúd. Maguk a vasalók először a 18. században jelentek meg, az emberek pedig szenet pakoltak a belsejükbe, ettől váltak forróvá. Egy ilyen öntöttvasból készült vasaló általában 11 kilót nyomott.
3. BorotvaA barlangrajzok alapján az első borotva valamikor az őskorban jelenhetett meg. Ez még kihegyezett állati fogakból vagy héjakból készült eszközök voltak, amiket később aztán az éles kések váltottak fel. Időszámításunk kezdetén a borotvák vasból készültek, és ez így is volt egészen a 19. század közepéig. A manapság általunk használt borotvákat csak 1970 környékén találták fel.


4. Banán


A banán az egyik olyan gyümölcs, ami az idő múlásával nagyon sokat változott. Az első banánt körülbelül 7000 évvel ezelőtt fedezték fel. Ez volt a musa. Ezt aztán keresztezték egy másik fajjal, a musa balbisiana-val, és ennek eredményeképpen született meg a ma ismert banánt. Szomorú, de valószínűleg már sosem fogunk eredeti banánt látni, viszont meg kell hagyni, hogy a ma ismert gyümölcs sokkal ízletesebb, mint a régi őse.


5. Babakocsi


Az első babakocsik csak a 18. században jelentek meg Nagy-Britanniában. Sok mindenben különböztek a ma használt babakocsiktól. A kocsikat például alapból egy ló vagy szamár húzta, és sokkal inkább hasonlított egy miniatűr lovasszekérre.


6. Kutya


A kutyatenyésztésnek köszönhetően kedvenc négylábúink szépen lassan, szinte észrevehetetlenül változtak meg az oldalunkon. A német juhászkutyák például kezdetben jóval kisebb termetűek és könnyebbek voltak, akkor még közepes méretű kutyának tartották. Ez a fajta azonban viszonylag "olcsón megúszta", számos kutyafajtánál ugyanis a tenyésztés hatására bekövetkezett testi változások komoly egészségügyi problémákat okoznak az állatoknak.


7. Szépségápolás
A múlt század kozmetikai eszközei láttán sokkal inkább van olyan érzésünk, mintha épp kínoznának valakit, mintsem, hogy a szépségét ápolják. Akkoriban még nem voltak arcpakolások és maszkok. Nagyon hálásak lehetünk, hogy a modern kozmetológia ilyen óriási lépést tett előre, és ezek a hatalmas, ijesztő gépek már a múlté.


8. Csirke


A csirkék nagyot nőttek az elmúlt néhány évtized alatt, különösen a mellkasuk és a lábuk. Ennek oka valószínűleg a hormonokban és szteroidokban keresendő, melyekkel a gazdák előszeretettel vegyítik a csirketápot. A gazdák ezzel szemben azonban állítják, hogy a csirkék növekedésének oka mögött a korszerű állattenyésztés miatt feljavult egészségük áll.


Népszerűek

Címkék

aktuális (2564) elgondolkodtató (162) érdekességek (1257) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (315)

Translate