-

Reggelente köhögött, nem sokkal később meghalt... Egy halálos kimenetelű betegség, ami reggeli krákogással, köhögéssel kezdődik és kevesen ismerek!
A rendszeres reggeli köhögést, krákogást és hirtelen kifulladást nem szabad félvállról venni, főleg ha az ember még csak a 40-es, 50-es éveiben jár. Ilyenkor fontos a megelőzést észben tartani és cigarettázás estén letenni azt.

A passzív dohányzás is kifejezetten káros és a nagyvárosi levegő szennyezettsége is hordoz magában veszélyeket. A fenti tünetek mögött egy komoly, súlyos következményekkel járó betegség, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) is állhat.

Ugyan a krákogás és köhögés, egyéb tünetek nélkül a korai stádiumot jelezhet, mégis ilyenkor a legérdemesebb fellépni ellene az életmódbeli tényezők megváltoztatásával.


COPD – okok és tünetek


A leggyakoribb kockázati tényező a COPD esetében a dohányzás, de fontos említést tenni a környezeti tényezők, mint szennyezőanyagok, munkahelyi ártalmak és genetikai tényezők hatásáról is. Ezek gyakori és rendszeres expozíciójának talaján képes kifejlődni a fokozatos progrediáló betegség. Kezdetben gyulladás, később visszafordíthatatlan légúti áramlás korlátozottság jelentkezik.
A COPD tünetei könnyen összetéveszthetők egyéb egészségügyi állapotokat jellemző tünetekkel is, ezért nagyon fontos résen lenni és nem félvállról venni a következőket:

Reggelente jelentkező krákogás és köhögés.

Köpetürítés.

Bizonyos fizikai tényezők (fizikai aktivitás, hideg levegő, por, stressz) által kiváltott nehézlégzés.

Megelőzés

Fontos, hogy a betegséget még korai stádiumában diagnosztizálják, hogy a visszafordíthatatlan elváltozások megelőzhetőek legyenek.

Ha dohányzol vagy a munkahelyeden, illetve lakóhelyeden magasabb kockázatnak vagy kitéve a légszennyezettség miatt, akkor évente érdemes felkeresni az orvosodat, aki beutal a megfelelő szakvizsgálatra.

A sprometria egy olyan vizsgálat, amely a tüdőben a légzőfelület csökkenését már a COPD korai szakaszában képes kimutatni, amikor a tünetek még nem jellegzetesek.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (461) viccek (177)

Translate