-

Operatív törzs szerdai bejelentése: aki beoltatja magát, erről feltétlenül tudnia kell!

A védekezésért felelős operatív törzs ma is megtartotta online tájékoztatóját, miután délelőtt már közzétették a napi járványadatokat.

A hétfői 573-ról majd’ a duplájára nőtt kedden az új fertőzöttek száma, s 95 beteg hunyt el az elmúlt 24 órában. 4 218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. A tegnapi tájékoztatón elmondták, hogy egy nap csúszással, ma érkezik az újabb Pfizer-szállítmány, illetve beszámoltak az oltási tervről. Ezek után tájékoztattak Müller Cecíliáék a járvány elleni harc fejleményeiről.


A tájékoztatón elhangzott:


Elsőként Kiss Róbert alezredes ismertette a rendőri intézkedésekkel kapcsolatos adatokat:


maszkviselésési kötelezettség elmulasztása miatt 132 személlyel szemben intézkedtek

közterületen 123-an, tömegközlekedési eszközön hárman, egyéb zárt helyen hatan szegték meg a maszkviselési kötelezettség szabályát

Egy fővárosi, V. kerületi boltot 14 napra, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei konditermet hét napra bezártak a nyitvatartásra vonatkozó szabályok megszegése miatt

320 személy ellen intézkedtek az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom megszegése miatt

47 alkalommal intézkedtek határátkelésnél

Ezután Müller Cecília vette át a szót:

– Kedvező járványügyi adatokról tudok beszámolni az elmúlt 24 óra adatait elemezve: egyelőre a mutáns vírusoknak közösségi terjedése Magyarországon még nagy számban nem fellelhető – kezdte. Így ezer fő alatt maradt újra az újonnan beazonosított fertőzöttek száma. Nyílik az olló az aktív fertőzöttek és a gyógyultak között, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb számban gyógyulnak a betegségből. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken. Jelenleg 4218 személyt kezelnek kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen – mondta.
Magyarország védőoltási programja folytatódik!


Eddig körülbelül 130 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kaptunk, ezt mindet felhasználták. Éppen ideje volt, hogy a mai napon megérkezzen az újabb Pfizer-szállítmány. Reménykednek abban, hogy egyre több oltóanyagot engedélyeznek akár az unióban, akár azon kívül, hogy minél előbb elérjük azt az optimális oltakozási számot hazánkban, amely szükséges ahhoz, hogy a járványt végre magunk mögött hagyhassuk – mondta Müller. Kifejtette: nagyon örül annak, hogy a felmérési adatok szerint egyre nagyobb az oltakozási kedv.

Közel 3000 személy már megkapta a második oltást. Továbbra is az egészségügyi dolgozók az elsők. A 130 ezer oltott főből 120 ezren egészségügyi dolgozókként kapták meg a vakcinát. Ez persze, még nem teljes a létszám, ezért kérik, hogy jelentkezzenek, akik még nem éltek az oltakozási lehetőséggel.

Egy hét múlva érkezik újabb vakcinaszállítmány, addig be kell érni a ma érkezett Pfizer-adaggal, ami körülbelül 36 ezer ember beoltásához elégséges. Nagyon fontos, hogy aki megkapta az első oltást, annak a második oltás is biztosítva legyen! Aki Pfizer-oltást kapott, annak a 21 nap múlva, aki Modernát, annak 28 nappal később kell jelentkeznie a második adagért. Ezt követően 8-10 nappal ők már védettséget élveznek.

Vélhetően a ma érkezett szállítmány is elogy pár napon belül, ezért minden megtesznek új oltóanyagok beszerzéséért: vizsgálják az orosz és kínai vakcinát is. Remélik, hogy a közeljövőben elkezdődhet a tömeges oltás, mert csak ekkor érhetünk el odáig, hogy a korlátozásokat feloldhassuk. Ez akkor jöhet el, ha kellő számú ember van beoltva.

Elmondta: eddig 1.755.000 személy regisztrált az oltásra.
Ezután az időseknek üzent Müller Cecília:


„Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói, dolgozói után elkezdjük oltani a 89 évnél idősebbeket, akik az otthonukban laknak. Tudjuk azt, hogy eddig az idősotthonok körülbelül 10 százalékát tudtuk beoltani, hiszen ennyi vakcina állt rendelkezésre. Ugyanakkor ugyanolyan esélyt szeretnénk biztosítani azok számára is, akik az otthonukban éltek meg ilyen szép kort. Közülük sokan dédimamák, üknagymamák, akik rendkívül fontosak számunkra és nagy szeretettel veszi körbe őket a család. Ezért is kérem a családtagokat, hogy segítsenek nekik a regisztrációban, hogy minden idősről tudjunk, aki igényli a védőoltást. A védőoltás valószínűleg az otthonaikban történik majd: a háziorvosuk vagy az oltócsoport megy el hozzájuk. Felmértük, Magyarországon hány ilyen korú személy él, s közülük már 10 ezren jelezték az oltási szándékot. Én azt gondolom, aki be lesz oltva, nagy biztonságot élvez majd. A kora miatti egészségügyi bajai mellett nem kell félnie attól, hogy a koronavírus-fertőzést valakitől elkapja. Nagy a jelentősége annak, hogy azt, aki idáig egészséges maradt, tartsuk meg egészségben. Az oltási sorban ők következnek!” – mondta Müller az idősek oltásáról.


Kérdésekre adott válaszok:


Amikor éppen zajlik egy akut megbetegedés, senkit nem oltunk – felelte Müller egy erre vonatkozó kérdésre.

Valóban előfordul, hogy kiöntik a fel nem használt vakcinát? Müller válasza: „Már a kérdéstől is megdöbbenek, hiszen tudjuk, hogy a vakcina manapság aranyat ér. Ilyen biztosan nem fordulhat elő” mondta, hozzátéve: az oltópontok és az ott szolgálatot teljesítő orvosok és mindenki, aki teszi a dolgát, tudja, hogy mi a feladata. Mindenki, aki előjegyzést kap, időre érkezik, pontosan azért, hogy kiszámítható legyen a vakcinamennyiség, amit arra a napra a mélyhűtőből elővesznek, és ami még 2-8 fokon tárolva 5 napig elhasználható. Kiemelte, hogy az összes vakcinát be kell adni, amit arra a napra szánnak, s ezt nagyon ügyesen meg is szervezik az oltópontok.


Forrás Népszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (462) viccek (179)

Translate