-

A férjem bőrén vettem észre ezeket a foltokat, az orvosnál sajnos olyan dolog derült ki, amire nem is gondoltunk volna...A “szorongás korában” élünk, ahol mindannyian állandó stressznek vagyunk kitéve. Hiszed vagy sem, a stressz önmagában nem rossz dolog. Valójában a kismértékű stressz növeli a mentális és fizikai teljesítményt. A probléma az, amikor állandóan stresszhatás alatt vagyunk. Ez az, amit az orvosok krónikus stressznek neveznek.

A krónikus stressz hatalmas egészségkárosodást okozhat, és a legrosszabb dolog az, hogy észrevétlenül okoz károkat. Ha a következő tünetek túlságosan is ismerőek számodra, az azt jelenti a stressz jelentős szerepet tölt be az életedben.


Gyakori fejfájás


A kutatások azt mutatják, hogy fejfájás gyakorisága és súlyossága közvetlenül összefügg a stressz szintjével.


Ne feltételezd, hogy a gyakori fejfájásod oka az éjszakai mozimaratonok. Ehelyett inkább a munkahelyi stressz és a túlzott aggodalom a határidők a feladatok megvalósítása miatt. A stressz az izmok összehúzódását eredményezi, így a nyaki és feji régiók izmai is érintettek, amelyet gyakran tenziós fejfájásnak is hívnak. Ez a típusú fejfájás olyan, mint egy kapocs, amely a fejedet szorítja.


Emésztési zavar: hasmenés, székrekedés és émelygés


A krónikus stressz megnöveli a gyomorsav termelést, és a bélben levő simaizmok összehúzódását, ami különböző emésztési problémákat eredményez, beleértve a hasmenést, székrekedést, hányingert és esetleg hányást.

A tipikus pillangó érzés a gyomorban, amit az imádott másik fél látványa okoz, szintén a stresszel van összefüggésben. Ellentétben ezzel az ideiglenes stresszhatással, a krónikus nem csak ilyen kisebb tünetet eredményez. Tartós emésztési rendellenességeket lehet ilyenkor tapasztalni, ami idővel csak rosszabbodni fog.


Vágy és/vagy képesség elvesztése


A kortizol nevű stressz hormonok elnyomják a nemi hormonokat, csökkentik a nemi vágyat, miközben fizikai problémákat is okozhatnak, például a merevedési zavarokat és az idő előtti ejakulációt a férfiaknál.

Semmi sem tudja úgy megölni a romantikát, mint a rossz lehelet, de a stressz szorosan mögötte következik. Az ilyenkor termelt kortizol nevű hormon ugyanis minkét nemben képes elnyomni a nemi vágyat. Bár ez a férfiaknál szemmel látható eredményt okoz, ugyanis merevedési zavarok és korai ejakuláció képében jelentkezik. Így, ha azt vesszük észre, hogy a “Ne ma szívem.” mondta egyre gyakrabban hangzik el, akkor érdemes a stressz szintet is górcső alá venni.


Izom fájdalom a nyak és a váll területén


A nyaki és a vállizmok húzódás természetes válasz stressz esetén. Ami problémát jelent az az, ha a stressz elhúzódik vagy krónikussá válik.

Ha a nyakad és a vállad izmai folyamatosan fájdalmasan feszülnek, annak az oka nagy valószínűséggel a stressz. A stressz hatására a testünk “üss vagy fuss” válaszhelyzetbe kerül. Ez egy természetes reakció, amely védelmet nyújt számunkra, de ha folyamatosan stresszes állapotban vagyunk, akkor az izmok folyamatosan feszült állapotba kerülnek. A forró zuhany jó segítség lehet ilyenkor, ahogy a nyakmasszázsa is.


Gyakori megfázás és köhögés


A magas stresszhormon szint csökkenti a fehérvérsejtek termelését, amely gyengíti az immunválaszt. Ha az influenza szezon téged több hétre ledob a lábadról, akkor biztosra mondhatjuk, hogy az immunrendszered nincs éppen a legjobb állapotban.

Azok az emberek, akik folyamatos stresszhatás alatt élnek, hajlamosak minden nyavalyát magukra szedni. Ez azért van, mert az immunrendszerüket a stressz komolyan megtépázza. A szervezet többféle fehérvérsejt-típust termel, amelyek a kórokozók elleni védekezésre és a fertőzés megelőzésére szolgálnak. De a krónikus stressz növeli a stresszhormon szintjét, ami csökkenti a limfociták termelését, és alacsony immunitást eredményez.


A bőr és a haj egészségének hanyatlása


A stresszel járó erek összehúzódása korlátozza a véráramlást a nem létfontosságúnak tekintett testrészek esetében. Ez magában foglalja a hajat és a bőrt, így azok tompa élettelen megjelenésért eredményezi.

Bár még nem ismerik pontosan a dopamin stresszben betöltött szerepét, tudják, hogy számos fontos funkciót lát el, beleértve a véráramlás irányítását. Növeli a véráramlást bizonyos létfontosságú területeken azáltal, hogy a vérereket tágítja ezen régiókban. Ezzel párhuzamosan csökkenti az erek véráramlást nem létfontosságú testrészek, mint a bőr és a haj esetében. A tompa és élettelen bőr és haj a leggyakoribb stressz okozta panaszok mind a férfiak, mind a nők körében.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (462) viccek (179)

Translate