-

Íme az operatív törzs keddi bejelentése: NAGY BAJ VAN a kórházakban!A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma: tegnap 4926 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 143, többségében idős, krónikus beteg. 

9844 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1067-en vannak lélegeztetőgépen. A reggeli adatok szerint 1 347 073 a beoltottak száma, ebből 399 505-en már a második oltást is megkapták.

Az operatív törzs ezek fényében tartotta meg tájékoztatóját a legfontosabb járványügyi tudnivalókról.


Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:


A tájékoztató elején most Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ismertette a a védőintézkedések megszegésével kapcsolatos szabálysértéseket a hosszú hétvégén:

A maszkviselés szabályainak megszegése miatt összesen 2772 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az ünnepi hétvégén

2620 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mert a közterületeken a maszkviselési szabályokat megsértették

A kijárási tilalommal és csoportosulásokkal szabályok megszegésével összefüggésben 1893 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.


Óriási terhelés nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre


Müller Cecília, országos tisztifőorvos folytatta a tájékoztatót: sajnos, óriási sebességgel halad előre a harmadik hullám, amelynek emelkedő szakaszában vagyunk – mondta. Egész Európában rossz a helyzet, az országok ezért különböző intézkedések mellett döntöttek. Nagyon fontos, hogy a Magyarországon bevezetett intézkedéseket szigorúan vegyük és következetesen tartsuk be. Óriási terhelés nehezedik az egész országra, legfőképp az egyészségügyi ellátórendszerre – mondta. Mindezt bizonyítja, hogy csak az elmúlt napon mintegy 500 beteg került kórházba koronavírussal, a hosszú hétvége alatt pedig 1126-tal növekedett ez a szám. A számok a brit mutáns miatt szárnyalnak, s az ezzel megfertőzötteknél súlyosabb a betegség lefolyása, ráadásul ez a mutáció fiatalokat is nagy számban betegít meg – sorolta fel Müller, hozzátéve: az intenzív osztályokon egyre több a fiatal. Nekik is nagyon gyorsan, rövid idő alatt súlyosan romlik az egészségügyi állapotuk, ezért is rendkívül fontos, hogy mindenki felelősségteljesen viselkedjen a járvány ezen szakaszában – emelte ki. Hozzátette: nagyon nehéz hetek előtt állunk.

9844 koronavírusos beteget ápolnak kórházban a mai nap – mondta. Eddig új kórtermeket nyitottak a kórházak, hogy el tudják látni a betegeket, ám most már új részlegeket nyitnak a sok súlyosan fertőzött miatt. Valamennyi járványadatunk kedvezőtlenül alakul, a szennyvizekben mért adatokból is az látszik, hogy a következő hetekben még emelkedéssel kell számolni – tájékoztatott a tisztifőorvos.

A bit mutáns mindent megváltoztatott. A „vad vírus”, amit a járvány elején detektáltak a szakemberek, az egy kevésbé fertőzőképes, nehezebben terjedő formája volt a vírusnak. Ha az első vírussal kellene szembenézni a harmadik hullámban is, a nagyobb mennyiségű beadott oltások miatt már kedvező helyzetbe kerülhettünk volna, de ez a vírusvariáns ezt nem engedi – magyarázta el Müller.


Az oltási programról:


Eddig 1 347 073 a beoltottak száma, ebből 399 505-en már a második oltást is megkapták. Minden oltóanyagot eloltanak, ami beérkezik az országba – mondta Müller.


- Pfizer-vakcinából 120 510 adag érkezett, ezt elsősorban a regisztrált idősek oltásához hasznáják majd, illetve második körös oltásokat is terveznek belőle.

- Holnap 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezik

- AstraZeneca-oltóanyagot is várnak a héten, de a cég már korábban jelezte, hogy csak csökkentett mennyiségben tudnak szállítani

- A már korábban beérkező 280 ezer Szputnyik-vakcinát és 450 ezer Sinopharm-vakcinát felszabadítják az oltakozásra, mert a NNK befejezte a vizsgálatukat

- A cukorbetegséggel küzdők vigyázzanak

- Több cikk, közlemény jelent meg az elmúlt napokban arról, hogy a cukorbetegeknél sokszor súlyos formában zajlik a betegség, ezért őket arra kéri Müller, nagyon vigyázzanak, illetve amint megszólítják az oltással kapcsolatban, az első adódó alkalommal éljenek vele.


Az AstraZeneca-vakcináról


Az elmúlt napokban számos hír, közlemény jelent meg az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait idézte Müller Cecília, miszerint nem haladják meg az oltás utáni trombózisos és tüdőembóliás esetek az oltás nélküli időszak esetszámait, ugyanakkor a koronavírus kockázata sokkal nagyobb. 17 millió embert oltottak már be a vakcinával, közülük 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás beteg hunyt el.

Sok országban függesztették fel az oltás beadását, illetve vizsgálják még a vérrögképződés és az embólia kockázatát, ugyanakkor eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca-védőoltás beadásával. Müller azt is hozzátette, hogy maga a koronavírus-betegség is vérrögképződéssel jár.


Akik átestek a betegségen, azoknak csak 3 hónap után javasolt az oltás


Müller újságírói kérdésre azt mondta, azoknak, akik néhány hónapja átestek a betegségen, és oltási értesítést kapnak, nincs szükségük ellenanyagteszt elvégzésére. Akik átestek a betegségen, 3 hónapig biztosan rendelkeznek megfelelő ellenanyagszinttel, így a szűkös vakcinamennyiség miatt három hónapon belül nem, csak azután javasolják az oltás felvételét.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2428) elgondolkodtató (159) érdekességek (1249) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (254)

Translate