-

4,7 millióért egész családiházat rendelhetünk Aliexpressről Magyarországra. Mutatjuk milyeneket!A kínai oldalakat böngészve meglepő felfedezésre juthatunk: viszonylag potom összegért, akár 4,74 millió forintért berendelhetünk egy 62 négyzetméteres, előregyártott családiházat, amit további 164 ezer forintért Magyarországra is szállítanak. A gyártók kész terveket kínálnak, de arra is van lehetőség, hogy saját igényeinket is beépítsük – igaz, ez az árat is megdobja.

A legnagyobb kínai webáruház oldalán megjelent egy cég, amely előregyártott házakat kínál.

A cég válasza szerint „tudnak Magyarországra szállítani”, 15 napra becsülik a megvásárolt termék érkezését.

Egy 4,74 millió forintos ház esetében a szállítás 164 ezer forint, tehát összesen 4,9 millióért juthatunk hozzá egy családiházhoz.

Mégsem ajánljuk, hogy így oldja meg valaki a lakhatását, ugyanis a minőség mellett fogyasztóvédelmi szempontból is necces vállalkozásnak tűnik.

A hazai alternatívák között azonban számos jó példát találunk.

Itthon egyelőre nem örvendenek akkora népszerűségnek a készházak, mint Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon, ám egyre több érv szól amellett, hogy ez megváltozzon. Az elmúlt évek hírei tele voltak a rekordokat döntögető ingatlanárakkal, a budapesti árak emelkedése pedig világszinten is kiugró volt. Ezzel különösen nehéz helyzetben kerültek azok a fiatal pályakezdők, akik örökölt tőke nélkül, még a kormányzati támogatásokkal együtt sem biztos, hogy saját otthonba tudnak költözni, így kénytelenek hosszú évtizedekre berendezkedni albérletbe.

Itt jönnek képbe a készházak, vagyis az előgyártott modulokból felépíthető házak, amelyekkel akár milliókat is meg lehet spórolni.


Túl szép, hogy igaz legyen


A készházakról él egy negatív kép a köztudatban, amely a szocializmus tömeggyártott panelvilágából ered. Ugyanakkor be kell látni, hogy a technológia rengeteget fejlődött az utóbbi évtizedekben, így manapság már olyan szerkezetekről beszélünk, amelyek felveszik a versenyt a hagyományos téglaházakkal. Nem véletlen, hogy Svédországban a családiházak 82, Svájcban 60, Ausztriában pedig 40 százaléka készül ilyen technológiával. Itthon egyelőre 15 százalékos lehet a készházak aránya, de ez jó eséllyel gyarapodhat a következő években.

A járvány ellenére volt, ahol emelkedett a panellakások ára. Mutatjuk, hol

Ami a bevezetőben idézett kínai példát illeti, az ajánlatnak van egy túl jó, hogy igaz legyen hangulata. A kínált házak műszaki felszereltségről nincsen sok infó az idézett cégtől, annyit tudni, hogy acélszerkezetes épületekről van szó.

Az ilyen épületeket jellemzően horgonyokkal és acélcsapokkal rögzítik az alapzathoz, a házak pedig általában fa vagy cementlemez borítást kapnak, amit az acélvázra helyeznek fel. A tetőt szendvicspanelekkel borítják, míg szigetelésként a legtöbb helyen kőzetgyapotos megoldást kínálnak.

Mivel elég google-fordító szaga van az Aliexpress-es leírásoknak, megkérdeztük a forgalmazót, tényleg szállítanak-e Magyarországra. Néhány órán belül meg is érkezett a válasz, hogy minden további nélkül, modelltől függetlenül 164 ezer forintos áron tudják Magyarországra hozni a ház moduljait, a szállítási időt pedig 15 napra becsülik.

A webáruházon látható tervek egész hívogatóak, különösen a magyar ingatlanárak fényében. A 4,7 milliós összeg ugyanis azt jelenti, hogy egy 62 négyzetméteres házat nevetségesen olcsón, 76 ezer forint körüli négyzetméter áron kínálják. Az árba ugyanakkor érdemes belekalkulálni az ÁFÁ-t, illetve a vámot, valamint a megérkező modulokat valakinek össze is kell raknia, így munkaerővel is számolni kell. De nézzünk meg néhány látványtervet Aliexpressről:


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2162) elgondolkodtató (141) érdekességek (1226) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (446) viccek (141)

Translate