-

Megszólalt a szakértő: ekkor éri el hazánkat a vírus legújabb, legveszélyesebb mutánsaHazánkba is megérkezhet hamarosan a koronavírus indiai mutánsa. Rusvai Miklós elmondta, a vakcinák ezzel a variánssal szemben is hatékonyak.

“Az indiai vírusmutáns egy úgynevezett kettős mutáns, vagyis a koronavírus tüskefehérjéjén két ponton történt változás, de ezek lényegesen nem befolyásolták sem a vírus terjedőképességét, sem a vírusnak az immunrendszerre gyakorolt hatását” – mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós.

Hozzátette, az eddig kidolgozott vakcinák mind védelmet nyújtanak, mivel nem történt a vírusban olyan mélyreható változás.

“Olyan pontokon történt a tüskefehérjén változás, ami nem érinti azokat a területeket, ahol az ellenanyagok képződnek, illetve azt sem, amivel a vírus hozzá kapcsolódik a fogékony sejtekhez.

Remélem, hogy sem a terjedőképességben, sem a vakcinás védelem hatékonyságában nem látunk majd eltérést”– mondta.

Nem bízhatunk abban, hogy ez a variáns bennünket elkerül, mivel Nagy-Britanniában több tucat olyan koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, amelyet a vírus Indiában felfedezett mutánsa okozott.

És a szakértő szerint az a tapasztalat, hogy amelyik mutáns Angliát eléri, átjut a kontinensre is, eljut Magyarországra is, és ez nagy valószínűséggel megtörténik az indiaival is.

A víruskutató szerint legalább két hét kell, amíg ez az indiai mutáció Magyarországra ér.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2184) elgondolkodtató (142) érdekességek (1231) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (449) viccek (141)

Translate