Megszólalt a szakértő: ekkor éri el hazánkat a vírus legújabb, legveszélyesebb mutánsaHazánkba is megérkezhet hamarosan a koronavírus indiai mutánsa. Rusvai Miklós elmondta, a vakcinák ezzel a variánssal szemben is hatékonyak.

“Az indiai vírusmutáns egy úgynevezett kettős mutáns, vagyis a koronavírus tüskefehérjéjén két ponton történt változás, de ezek lényegesen nem befolyásolták sem a vírus terjedőképességét, sem a vírusnak az immunrendszerre gyakorolt hatását” – mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós.

Hozzátette, az eddig kidolgozott vakcinák mind védelmet nyújtanak, mivel nem történt a vírusban olyan mélyreható változás.

“Olyan pontokon történt a tüskefehérjén változás, ami nem érinti azokat a területeket, ahol az ellenanyagok képződnek, illetve azt sem, amivel a vírus hozzá kapcsolódik a fogékony sejtekhez.

Remélem, hogy sem a terjedőképességben, sem a vakcinás védelem hatékonyságában nem látunk majd eltérést”– mondta.

Nem bízhatunk abban, hogy ez a variáns bennünket elkerül, mivel Nagy-Britanniában több tucat olyan koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, amelyet a vírus Indiában felfedezett mutánsa okozott.

És a szakértő szerint az a tapasztalat, hogy amelyik mutáns Angliát eléri, átjut a kontinensre is, eljut Magyarországra is, és ez nagy valószínűséggel megtörténik az indiaival is.

A víruskutató szerint legalább két hét kell, amíg ez az indiai mutáció Magyarországra ér.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1511) elgondolkodtató (94) érdekességek (1100) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (402) viccek (132)