-

Élőben jelentkezett Orbán Viktor – ilyen változások jönnek hamarosan!Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, rendhagyó módon zajlott a csütörtöki Kormányinfó, ugyanis Gulyás Gergely mellett ezúttal Orbán Viktor is jelen volt a sajtótájékoztatón, ahol sok fontos információ is elhangzott.

Tíz nap plusz, fizetett szabadság a védekezésben résztvevőknek, olthatják a 12-16 éveseket, erről a szülők döntenek, gazdasági újraindítás, adóvisszatérítés – többek között ezek is terítékre kerültek csütörtökön a Kormányinfón. Arról, hogy mi mást jelentett még be a miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Mindezek után Orbán Viktor a szokásához híven indította a péntek reggelt, ugyanis fél nyolctól a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút. A kormányfő által bejelentett legfrissebb tudnivalókat percről percre frissülő cikkünkben követhetette.

Orbán Viktor elmondta, hogy a nyugdíjprémium más, mint az szja-visszafizetés. A nyugdíjprémium arról szól, hogy ha a növekszik a gazdaság, a nyugdíjasok ne maradjanak ki ebből a kedvező helyzetből. „Együtt sírunk, együtt nevetünk” – tette hozzá. Most jó esélyünk van arra, hogy ha sikerül a gazdasági növekedés, magasabb lesz a nyugdíjprémium is.

Az, hogy kinek és mire kéne pénzt adni, mindenkinek van ötlete, ez egy izgalmas vita. Orbán szerint azoknak kell visszaadni, akik a válság idején a legtöbb terhet vitték, amelyek szerinte a családosok voltak. Ezt a kérdést nemzeti konzultáció során is meg fogják vitatni, amely hamarosan elindul.

Azt is tisztázta a kormányfő, hogy a konzultációba milyen kérdések kerülnek még. A legfontosabb kérdés az, hogy az ország egyetért-e abban, hogy a pandémia után ugyanolyan lesz-e az európai gazdaság,a világgazdaság? Orbán szerint változásokra kell felkészülni, ahogy arra is, hogy nem ez a járvány volt az egyetlen az életünkben. A járványok és a népvándorlások korát éljük, erre fel kell készülni. Lesznek járványügyi, migrációs és gazdasági kérdések is a konzultációban.

„Migráns hadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján” – folytatta a miniszterelnök. A magyar számok szerint tavaly ilyenkor az illegális határátlépések száma 10 ezer volt a déli határoknál, ez most 38 ezer. A migrációs nyomás nő, a járványhelyzet után újra a migráció kérdésén lesz a fókusz. A magyar álláspont egyértelmű, de Orbán ezt keményíteni szeretné. Nem csak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a pandémia miatt eleve semmilyen migrációt nem kéne engedni legalább még 2 évig. Ma még nem a migráció a fő téma, de erről mindig van vita itthon, ez pedig összekapcsolódik ma „jó ember kérdésével”, azzal, hogy „kőből van-e a szívünk vagy hús vér-emberek vagyunk” – tette fel a kérdést. A magyar kormány szerint a migráció eleve rossz dolog, nincs jó migráció, csak rossz migráció van. Az ember megszületik valahova és azon a helyen nem tud boldogulni, így úgy dönt, hogy onnan elmenekül, más helyen próbál szerencsét – ez sosem jó dolog a kormányfő szerint az egész emberiség összefüggésében. Abban kell segíteni, hogy mindenki ott boldoguljon, ahova született. Ha el is kell menekülni a szülőhazából, nyújtsunk segítséget, de csak átmenetileg. A migrációs politikának az átmeneti segítségnyújtásra kell összpontosítani. „Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni” – fogalmazott Orbán.

A keresztény kultúra alapvető kérdése, hogyan tud létrejönni lelki szolidaritás az emberek között. A történelem bizonyítja, hogy a szűkösség és a baj nem elszigetelődést eredményez, hanem „ha a jó Isten is úgy akarja”, akkor az emberek kapcsolatai is szeretetlejesebbek lesznek. Jobban lehet számítani a szomszédra, a családra, a munkaadóra. A jegybank lehetőségei, hogy olcsó hitelt adjanak a vállalkozásoknak, beszűkültek. A vállalkozók világában sem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani egymásnak. A kereskedelmi és iparkamarának ebben érdemei vannak, kidolgozták a javaslatokat, hogyan tudna a kormány segíteni. Ilyenek a fix kamatozású, olcsó hitelek.

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy úgy tűnik, nem mindenkiben van meg ugyanaz a felelősségérzet – utalt ezzel arra, hogy vannak olyanok, akik a második oltást nem vették fel. Hangsúlyozta: a 137 ezer ilyen ember között természetesen vannak olyanok, akik egészségügyi okokból nem tették meg ezt. De mindenkit arra kérnek, hogy akinek nincs ilyen problémája, vegye fel a második oltást, különben törülniük kell a védettségi listáról.

A plusz tíz nap szabadságra is rátért Orbán. Elmondta, hogy azok, akikre ez vonatkozik rengeteget dolgoztak az elmúlt 10 hónapban. Nem csak azokat kell segíteni, akik elvesztették a munkájukat, hanem azokat is, akik nehezebb, veszélyesebb és sokkal több munkát végeztek.

„Én is 16 óráztam, engem is megrángatott” ez az időszak – tette hozzá. Úgy tűnik, legyőztük a harmadik hullámot, ezért tudjuk ezt megtenni. „Mi kiadjuk ezt a 10 napot, de vegyék is ki, rájuk fér” – mondta a kormányfő.

Ezt követően rátért a minimálbér-emelésre. Az összegen többször is „nagyot emeltek” ám hozzátette: ez még mindig nem elég. Mindig azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik a legkevesebbet keresik, éppen ezért őket kell kisegíteni. Mindeközben muszáj a munkáltatóknak is könnyebbséget adni, mert ugyan a nagyvállalatokat a minimálbér emelése nem teszi tönkre, de a kis- és középvállalkozásoknál emiatt sokan elveszíthetik a munkájukat, mert a munkáltató nem tudja kigazdálkodni a magasabb minimálbér járulékterheit. A minimálbér 200 ezer forintra emelkedik, és Orbán elmondta azt is, hogy a garantált bérminimum is magasabb lesz. Hozzátette: ez felfelé nyomja összességében a béreket.

A kormányfő rátért a ma kezdődő futball Eb-re is. Nagy dolog, hogy hazánk kijutott, nehéz ide bekerülni. Hangsúlyozta: aki be van oltva itthon, az látogathatja a meccseket. Ez más országokban nem feltétlenül van így. A járvány mellett a letérdelés kérdése is fenyegeti az Eb-t, ez egy zűrzavaros ideológia ügy, Orbán szerint ezt nem kéne felengedni a pályára. Az egykori rabszolgatartó államok a saját a morális, lelkiismereti problémáikat próbálják ezzel kezelni, ám Magyarországon erről nincs szó. A pályán „állva kell meghalni”, az egész térdepelősdi „elhibázott ötlet”.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2505) elgondolkodtató (160) érdekességek (1254) fejtörő (74) megható (283) megrázó (69) recept (466) viccek (300)

Translate