-

Így rakj el lecsót télire! Nagymamám ősrégi receptje, amit minden télen istenítünk!Ha szereted a lecsót, már pedig ezt az ételt minden magyar szereti, akkor itt az ideje annak, hogy gondolj a téli időszakra is és rakj el belőle néhány üveggel.

Sokan hagyják elszaladni a nyarat és a friss zöldségeket, majd csak télen kapnak fejhez, hogy bárcsak raktak volna el belőlük télire.

Ne ess ebbe a hibába te sem, gondolkodj egy kicsit előre és rakj el lecsót télire! Megmutatjuk hogyan csináld!


A lecsót illetve a hozzávalókat háromféle módon tudod tartósítani:


Száraz dunsztolással készre főzve: úgy készíted el, mint a friss lecsót, de csak félig főzöd meg. Üvegekbe teszed, majd száraz dunsztba rakod 24 órára.

Nedves dunsztolással: a paprikát és paradicsomot nyersen üvegekbe rétegezed, majd nedves dunsztolással tartósítod. Ez esetben felhasználáskor kell megfőznöd. Mivel a paprika és paradicsom a nedves dunsztban meg is puhul, a lecsó gyorsabban elkészül, mintha friss paprikával és paradicsommal dolgoznál.

Fagyasztással paprikát és paradicsomot: felhasználáskor főzöd meg. A hagyma dinsztelése után az alapanyagokat még fagyott állapotban tedd az ételbe. Ha így jársz el, az étel nagyon hasonló lesz a friss lecsóhoz.

Először azt kell eldöntened, hogy melyik módszert választod. Az első két esetben üvegekkel és azok elhelyezésével kell számolnod. A harmadik esetben a fagyasztóban lesz helyre szükséged.


Lecsó eltevése száraz dunsztolással


Hozzávalók:


(az arányokat és a mennyiségeket tetszés szerint változtathatod):


zöldpaprika  5 kg

paradicsom  2 kg

hagyma 1 kg

zsír, olaj  8 – 10 ek (evőkanál)

piros paprika   4 – 5 ek

só ízlés szerint

8-10 üvegre lesz szükséged


Az alapanyagok előkészítése:


A hagymát megtisztítod, megmosod és apróra vagy fél karikára vágod (először félbe, utána keresztbe). Erre a műveletre természetesen csak a készre főzött lecsónál van szükség.

A paprikát megmosod, kicsumázod (szárát benyomod, majd kihúzod a csumával együtt), karikákra vagy szeletekre vágod.

A paradicsomot megmosod, rövid időre forró vízbe dobod (így válik el könnyen a héja, héját lehúzod, karikára vagy szeletekre vágod.


A lecsó elkészítése:

A felmelegített zsiradékba beleteszed a hagymát és üvegesre párolod. Leveszed a tűzhelyről, beleteszed a piros paprikát, a feldarabolt paradicsomot (ez levet enged, így a piros paprika nem fog megégni, amit azért kerülj el, mert keserű lesz), végül a feldarabolt zöldpaprikát.Ízlés szerint megsózod és félig készre párolod.


Dunsztolás


A félig készre főtt forró lecsó alapot 750 ml-es csavaros tetejű üvegekbe mered. (A zsír v. olaj felúszik a tetejére, ennek egy részét felhasználásnál el is távolíthatod és fel-használhatod pl. pörkölt készítéséhez.) Kevés nátriumbenzoát tartósítót szórsz rá, le-zárod és újság papírba, párnákba, plédekbe 24 órára becsomagolod. A 24 óra eltelte után (ha jól csomagoltál, még langyos, vagy meleg lesz) a tároló helyre állítod.

Ha nem szeretnél tartósítószert használni, dolgozz nagyon tisztán és dunsztolás előtt 5 percre állítsd fejre az üvegeket.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate