Neked is vannak fehér foltok a bőrödön? Ez áll a hátterében!A bőrön megjelenő fehér pöttyök egyáltalán nem ritkák, az emberek jelentős részénél megfigyelhetők, maximum kisebb számban. Ráadásul szinte bárhol jelentkezhetnek az emberi testen.

Tudni kell, hogy bőrünk színét a melanin nevű fehérje jellegű vegyületnek köszönhetjük. Pigment képzési rendellenességről beszélhetünk abban az esetben, ha a melanin képzés folyamata valamilyen zavartól szenved.

Ezek kisebb vagy nagyobb, de a felszínből sosem kiemelkedő foltok a bőrön. Számos hatás eredményezhet ilyen zavart: leggyakrabban az UV sugárzás, de egyes vegyi anyagok, dörzsölés, vagy anyagcserezavar, illetve más betegségek, valamint bőrelváltozások, aknék, fertőzés, vagy hormonzavar is okozhatja. Ugyanakkor az is előfordul, hogy a pigmentzavar örökletes, vöröses hajú embereknél fordul elő a leggyakrabban.

Ezeknek a fehér pöttyöknek az elhalványítására egy természetes megoldás lehet a segítségünkre:

Mossuk át a bőrfelületet citromlével napi két alkalommal. Mivel a citromlé enyhén savas kémhatású, segít abban, hogy a bőr elhalt hámsejteit eltávolítja, és fokozatosan halványítja a foltokat.

Az is segíthet, hogyha egy teáskanál natúr joghurtot összekeverünk egy teáskanálnyi mézzel. Miután a bőrre kentük, fél órán keresztül hagyjuk hatni, és öblítsük le. Minden nap végezzük, míg a foltok el nem halványodnak.

Próbálkozhatunk aloe vera levélből préselt zselével, amely szintén hámlasztó hatású, és hámsejt termelődést segítő anyagokat tartalmaz. Napi egy-két alkalommal használjuk!

Ne alkalmazzuk az adott eljárást valamely összetevővel szembeni allergia vagy túlérzékenység esetén!

A bőr gyanús illetve nagyobb felületű elváltozásai, vagy kényes helyen lévő bőrproblémák esetén ne alkalmazzunk semmilyen házi szert, hanem forduljunk orvoshoz!

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1510) elgondolkodtató (94) érdekességek (1100) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (402) viccek (132)