Legtöbben csak gazként ismerik (Omega-3 zsírsavakban az egyik leggazdagabb növény)Lehet , hogy Nálad is meg terem, de eddig eldobtad !

Szokták mondani, hogy előbb mindenki a saját kertjében nézzen szét, mert lehet, hogy gyémántbányára bukkan…. ez valami olyasmi….


Kövér porcsin (Portulaca oleracea)


A legtöbben csak úgy ismerik: gaz


Valójában:


Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.


Összetevői:


-Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény

-C-vitamin

-E-vitamin

-Glutation

-Oxálsav

-Alkaloidák

-Zsírsavak

-Kumarinok

-Flavonidok

-Szívglikozidok

-Glikozidok


Kövérporcsin gyógyhatása:


Szív és érrendszeri betegségek

Szív problémák

Érelmeszesedés

Koleszterin szint

Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)

Immunrendszer erősítő

Védi az artériákat

Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)

Izomgörcs fellazítása

Aranyér

Stressz

Álmatlanság

Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek

Húgyúti betegségek, gyulladások

Fejfájás, megfázás, influenza

Fogínygyulladás


Felhasználása:


Ízét a sóskához tudnám hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint.Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.

Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.

Gyűjtése

Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.


Kövérporcsin a konyhában


Porcsinfőzelék

Porcsin franciásan

Párolt porcsin

Porcsin saláta


Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz. Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben.


Forrás

Share:
loading...
 

Népszerűek

Címkék

aktuális (1048) elgondolkodtató (31) érdekességek (1020) fejtörő (63) megható (263) megrázó (67) recept (388) viccek (126)