-

Napok óta köhögsz és semmi sem hat? Ez okozza valójában a betegséged!Ha ebben a csalóka időben úgy érzed pár napja, hogy kapar a torkod, netán köhögsz is, akkor sem feltétlenül csak a megfázás állhat a háttérben!

A köhögés gyakori jelenség az ősz beköszöntével. Legtöbbször nem utal semmilyen komolyabb problémára, egyszerű megfázás áll a háttérben. Ha azonban már hetek óta nem szabadulsz a kellemetlen tünettől, érdemes egy kicsit mélyebbre ásni.

Lássuk milyen rejtett betegségek állhatnak a háttérben!


Orrmelléküreg-gyulladás


Az orrmelléküreg a szem fölötti homloküregből, az orr két oldalán lévő arcüregből, valamint az orrüreg hátsó-felső részéhez kapcsolódó ikerüregből tevődik össze.

Ha az üregeket belülről bélelő nyálkahártya begyullad, igen kellemetlen panaszokkal hívja fel magára a figyelmet. A betegség általában felső légúti fertőzés – például influenza vagy megfázás – szövődményeként jön létre.


Nyelőcsőgyulladás


A nyelőcsőgyulladás leggyakrabban reflux betegség következtében jön létre. Akkor alakul ki a kór, ha a gyomorsav rendszeresen visszaáramlik a garatba – többnyire lehajláskor vagy fekvő helyzetben.

Hátterében állhat fokozott hasüregi nyomás – például túl sok evés miatt – vagy a nyelőcső alsó záróizmának gyomorsérv okozta gyengesége. Az állapot egyéb, kevéssé ismert okai között említést érdemelnek a baktérium, gomba és vírus okozta fertőzések is.


Pszichogén köhögés


Napjainkban a szakemberek már nemcsak akut vagy krónikus köhögést különítenek el, hanem megkülönböztetnek egy harmadik csoportot is, az úgynevezett pszichogén köhögést.

A kellemetlen tünet ugyanis kialakulhat idegi alapon is – bár erre kevesen gondolnak. Ebben az esetben a beteg jellemzően száraz, rövid, sorozatos köhögést produkál. Ugyanakkor az egyszerű köhögéstől egészen a köhögési rohamokig terjedhet a skála.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2500) elgondolkodtató (160) érdekességek (1254) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (292)

Translate