-

Eddig biztosan Te is rosszul főzted a virslit. Mutatjuk, hogy kellene helyesen
Virslit főzni egyszerű. Legalábbis elsőre úgy tűnik, de amikor hiba csúszik a gépezetbe, és szétrepedve kerül tálalásra, az valljuk be, kevésbé gusztusos. Márpedig szilveszterkor mindenki virslit főz!


A képlet egyszerűbb, mint gondolnánk: a virsli azért reped szét, mert túl sokáig főzöd. Sőt, sokszor pont az a gond, hogy főzöd és nem melegíted. Hiszen a virsli az esetek nagy többségében nem nyers hús – ha mégis, azt jelzik a csomagoláson –, a feldolgozás során főzik és füstölik. Ezért nem kell a szó szoros értelmében megfőzni, inkább csak felmelegíteni. Ezt megteheted mikróban, egy lábas forró, illetve forrásban lévő vízben, csak az nem mindegy, hogyan.

A titok nyitja tehát: nem kell sokáig főzni, és lehetőleg nagy lábasban főzd, sok vízben. Ha kevés vízben főzöl sok virslit, akkor a virsli nem tud átmelegedni, nem lesz élvezhető a végeredmény.


Műbeles vs. juhbeles: mit hogyan főzz?


A műbeles virslikkel könnyebb lesz a dolgod, hiszen kevésbé hajlamos megrepedni, Amire figyelned kell, hogy főzés előtt vagy után le kell húzni a belet. Ha utána teszed, akkor még melegen vedd le róla a héját.


A vékonyabb, juhbeles változatok, mint a frankfurti, a bajor vagy a bécsi, könnyen szétrepednek – ha nem figyelsz!

Forralj fel egy lábas vizet, azután zárd le a tűzhelyet. Tedd bele a virsliket, rakj rá a fedőt, és hagyd felmelegedni; a vékony fajtáknál ez körülbelül 5-6 percet, a műbeleseknél pedig 10 percet vesz igénybe. A víz minden esetben teljesen lepje el a virsliket.

Ha mikróban melegítenéd, akkor érdemes egy mikrózható tálba vizet tenni, abba belehelyezni a virslit, majd 1 percre betenni. A főzési idő után forgasd meg a virslit a vízben, majd 30 másodpercre akár még vissza is teheted, hogy kellően átmelegedjen.

Ha csomagolt virslit vásárolsz, akkor nézd meg a csomagolást, és hogy mi a gyártó elkészítési javaslata. Általában is megtalálod, hogy mennyi ideig javasolják az adott virslit főzését, és milyen módon.


Így lesz isteni a virsli


A laboratorium.hu szerint az ízletes és zamatos virsli elkészítésének nyitja, hogy egy virslit feláldozol, és gyakorlatilag szétfőzöd, majd ebben a főzőlében melegíted át a tálalásra szánt virsliket. A hangsúly itt az átmelegítésen van.

Tudtad? Ha van megfelelő edényed, gőz felett is el lehet készíteni a virslit. A gőzben kevesebb ízanyag távozik a virsliből, a lábasfedőről visszacsapódó víz visz magával némi ásványi anyagot és fehérjét.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2576) elgondolkodtató (162) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (317)

Translate