-

Ezt teszi napi 2 csésze kávé a májaddal, a szíveddel és az érrendszereddel!
Ezt teszi napi 2 csésze kávé a májaddal, a szíveddel és az érrendszereddel!

Ne gondolj feltétlenül rosszra, mert ez a finom ital számos egészségügyi előnnyel bír a szervezet számára.

A csodás fekete nedű számos pozitív hatással van az egészségre. Tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag. Utóbbiból többet biztosít a szervezet számára, mintha egy tipikus nyugati étrendet fogyasztana az illető – gyümölcsökkel, zöldségekkel.

Egy csésze fekete 30-300 mg koffeint tartalmaz, és az átlagos pohár körülbelül 90-100 mg. A koffein erős stimuláns, mely élénkít és frissen tart, ráadásul 11-12 %-kal serkenti az anyagcserét.


Nem okoz szívproblémákat, sokkal inkább csökkenti az infarktus kockázatát

A koffein vérnyomásra gyakorolt hatása nem elhanyagolható, ugyanakkor rendszeres fogyasztásnak köszönhetően az idő előrehaladtával egyre kevésbé észrevehető. Néhány embernél megfigyelhető az emelkedett vérnyomás kávézás után, azonban az ezen a területen végzett kutatások nem támasztják alá a hiedelmet, miszerint szívproblémákat okozna. Mi több, ugyanezen tanulmányok bebizonyítják, hogy a kávéfogyasztás 20%-kal csökkenti az infarktus kockázatát.


Kitűnő antioxidáns forrás

Az nyugati típusú étrendet követők napi étrendjében nagy valószínűséggel a kávé felelős az antioxidáns bevitel nagy részéért. Több kísérlet is arra jutott, hogy a kávéval több antioxidánshoz jutunk, mint a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak köszönhetően.


Segíthet megelőzni bizonyos rákos elváltozások kialakulását

Az első számú halálozási okként számon tartott rák bizonyos sejtek elburjánzásával alakul ki. A kávé két típusának megelőzésében lehet hatékony. Ezek a májdaganatok és a végbélrák. A rosszindulatú májdaganat a harmadik, míg a végbélrák a negyedik legtöbb áldozatot szedő betegség. A kávéfogyasztók 40%-kal alacsonyabb valószínűséggel szenvednek májrákban életük során, valamint a napi 4-5 kávé elfogyasztása 15%-kal csökkenti a végbéldaganat kialakulásának kockázatát.


Májvédő hatást fejthet ki

Májunk számos rendkívül fontos funkciót tölt be, ugyanakkor fokozottan ki is van téve az olyan súlyos betegségeknek, mint a hepatitisz vagy a kóros májnagyobbodás. Sok hasonló megbetegedés okozhat májproblémákat, melyek közül a cirrózis, azaz a májzsugor a legveszélyesebb. A kávé segíthet a megelőzésben, hiszen mint kiderült, napi négy csésze 80%-kal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.


Energizál és serkenti az agyműködést

A kávé fontos eleme az élénkítő hatású koffein, a leggyakrabban használt tudatmódosító a világon. Blokkol bizonyos gátló hatású neurotranszmittereket agyunkban, így stimuláló hatást fejt ki. Energizál és élénkít, valamint javítja a hangulatot és a közérzetet.


Felveszi a harcot a depresszióval, kedélyjavító hatása van

A kávénak más, agyunkra gyakorolt jótékony hatása is ismert. A depresszió napjainkban egyre elterjedtebb betegségnek számít, az amerikai lakosság 4,1%-ánál jelen vannak a klinikai depresszió tünetei. Egy harvardi tanulmány szerint napi 4 csésze kávé elfogyasztása 20%-kal csökkenti a depresszió kialakulását a nők esetében. Egy másik, 208 424 alanyon végzett klinikai tanulmány arra mutatott rá, hogy a legalább napi 4 csésze kávét fogyasztók körében 53%-kal alacsonyabb az öngyilkosságok aránya.


Megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását

A demencia fő kiváltója, az Alzheimer-kór a 65 év feletti lakosság körében a legelterjedtebb. A tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható betegség, ezért a megelőzésre fokozott figyelmet érdemes fordítani. Az egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás és a kávézás is segítségünkre lehet. Több klinikai tanulmány is kimutatta, hogy a kávéimádóknál 65%-kkal kevesebb valószínűséggel jelentkezik az Alzheimer-kór.


Csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát

A Parkinson-kór a második legelterjedtebb idegrendszert megtámadó betegség az Alzheimer-kór után, melyet a dopamintermelő idegsejtek elhalása okoz. Az Alzheimerhez hasonlóan a Parkinson-kór sem gyógyítható, a megoldás a megelőzésben és a preventív lépésekben rejlik. Kutatások igazolják, hogy a kávézás 32-60%-kal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Mélyebb elemzések arra is rámutattak, hogy a koffein a kedvező hatás kiváltója, hiszen a koffeinmentes kávét fogyasztóknál nem volt megfigyelhető ez az összefüggés.


Zsírégető hatású

Ha esetleg elkerülte volna a figyelmünket, a koffein minden egyes fogyókúrás étrend-kiegészítő szerves részét képezi. Jó okkal, hiszen egyike azon kevés természetben is előforduló anyagoknak, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a zsírégetéshez. Tény, hogy 3-11%-kal gyorsítja az anyagcserét, illetve a zsírégetéshez 10%-kal járul hozzá az elhízott, és 29%-kal a normális testalkatú kávéfogyasztóknál.


Látványosan növeli a fizikai teljesítőképességet

A koffein az epinefrin (adrenalin) szintet is növeli, amit szervezetünk intenzív fizikai igénybevétel esetén kezd termelni. Ezzel megkezdődik a zsírszövetek felhasználása és üzemanyaggá alakítása. Nem meglepő tehát, hogy a koffein akár 11-12%-kal is megnövelheti a teljesítőképességet. Tehát egy csésze kávé, mielőtt az edzőterem felé vesszük az irányt, mindig jó ötlet.


Létfontosságú tápanyag

A kávé sok esszenciális tápanyag forrása. Ilyenek például a riboflavin (B-2 vitamin), pantoténsav, mangán, kálium, magnézium és a niacin.


Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását

A kettes típusú cukorbetegség az egész népességet érintő probléma, mely körülbelül 300 millió embert érint világszerte. Több kutatást is végeztek a kávézás és a diabétesz közötti összefüggések megismerésére, és arra jutottak, hogy átlagosan 23-50%-kal alacsonyabb a cukorbetegség előfordulása a kávéfogyasztóknál. Sőt egy kísérleti eredmény 67%-ra becsüli ezt a hatást. Egy nagyszabású, 457 922 alanyon végzett klinikai kísérlet alapján a kutatók meg tudták erősíteni a kávé jótékony hatását a cukorbetegség megelőzésében.


A hosszú élet záloga?

A fentiekből adódik a következtetés, miszerint a kávéfogyasztók számos betegség elkerülésének köszönhetően tovább élnek. Erről szintén számos kutatást végeztek és arra jutottak, hogy a koffeinbevitel valóban csökkenti a korai halálozás kockázatát, férfiaknál 20, míg nőknél 26%-kal.

De! A túlzásba vitt kávézás olyan negatív hatásokat is okozhat, mint az alvászavarok és a szorongás. Ha rossz hatással van az alvásra, kerüld a késő délutáni, esti fogyasztását.Ne feled, hogy a koffein függőséget, fáradtságot, ingerlékenységet és fejfájást is okozhat. Ha azonban rendszeresen iszod, a tested toleráns lesz ezekkel a tünetekkel szemben.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2500) elgondolkodtató (160) érdekességek (1254) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (292)

Translate