-

A szívinfarktus rejtett tünetei, amelyek általában figyelmen kívül hagynak: fájdalom a karban, gyomorégés, izzadásA szív-és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak hazánkban és a leggyakoribb krónikus betegségek között is első helyet foglalnak el. 

Az szívinfarktus régebben gyakrabban végződött halállal, mint napjainkban, viszont még mindig kiemelkedő jelentőségű, hogy a tüneteket időben észrevéve megtegyük a kellő intézkedéseket annak érdekében, hogy megelőzhessük az érintett szívizom rész teljes elhalását és ezzel együtt a további szívműködési zavarokat.

Lássuk, hogy mely tünetek utalhatnak a szívinfarktus bekövetkeztére.

Gyomorfájdalom, gyomorégés, emésztési zavar és hányinger

Sokan tapasztalják ezt a tünetet és elmondható, hogy a nők hajlamosabbak rá, mint a férfiak.


Szédülés és légzési nehézség


A légzési problémákat gyakran kötik össze a légzőrendszer nem megfelelő működésével, ám nem mindig erről van szó. A szívinfarktus jele is lehet a szédülés nehézlégzéssel együtt.


Emelkedett pulzusszám


Ha a szívverés rendszertelen és gyors, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha az emelkedett pulzusszám szédüléssel és gyengeséggel is jár, nem szabad gondolkozni, mert szívroham tünete is lehet.


Szorongás és izzadás


Ha a környezeti feltételektől függetlenül kifejezetten meleged van, izzadsz és nyugtalannak érzed magad, akkor nem szabad félvállról venni a problémát.


Izzadás és fáradékonyság


Szokatlanul meleged van, izzadsz és úgy érzed, hogy teljesen kimerültél. Ez egy szívinfarktus megnyilvánulása is lehet. Jobb félni és azonnal orvoshoz menni, mint megijedni.


Fájdalom a karokban


Egy klasszikus tünet, amelyet mindenki ismer. Mellkasból kiinduló fájdalom, mely a bal karba sugárzik. Ám az sem kivétel, ha ugyanezt a jobb karban érzed, hiszen szívinfarktus során az is előfordulhat zsibbadás és bénultság kíséretében.


Mellkasi fájdalom


Amikor a szív ereiben elzáródás alakul ki, akkor az kifejezetten erős fájdalmat indukál a mellkasban, ami a lapockák közé is kisugározhat. Gyakorlatilag az egész mellkasi régióban érezhető egy szorító érzés. Ha az érzés nem múlik el pár percen belül, akkor szívinfarktus gyanújára adhat okot.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2576) elgondolkodtató (162) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (317)

Translate