-

Ki ne szedd a tyúkhúrt, mert nem csupán gyom! Megmentheti az életed, ha így használod fel
Bár sokan a tyúkhúrt (Stellaria media) pusztán gyomként kezelik és irtani akarják, ez a növény valójában számos gyógyhatással rendelkezik. Európában őshonos, és az alternatív gyógyászat gyakran alkalmazza különböző területeken.


A tyúkhúr bemutatása


A tyúkhúr egy egynyári növény, amely Észak-Amerikában honosodott meg. A népi gyógymódokban gyakran találkozhatunk vele, hiszen virágait, leveleit és szárát régóta használják gyógyhatású főzetek, kivonatok és teák készítésére. Napjainkban tyúkhúrból készült kenőcsök is elérhetők, amelyek különböző bőrbetegségek kezelésére használatosak.


A tyúkhúr felhasználása


A tyúkhúrt már a 16. században használták sebek kezelésére. Később többek között asztma, székrekedés, menstruációs fájdalom, gyomorfekély, veszettség és légúti betegségek kezelésére alkalmazták. A szájon át történő alkalmazása manapság nem gyakori a lehetséges mellékhatások miatt, ám egyes kultúrákban élelmiszerként is fogyasztják. Japánban például a tavaszi Nanakusa-no-sekku fesztiválon széles körben használják, és vannak, akik súlycsökkentő szerként is alkalmazzák.


A tyúkhúr helyi alkalmazásával kezelhető bőrbetegségek:


Égési sérülések

Kontakt dermatitis

Pelenkakiütés

Ekcéma

Rovarcsípések

Viszkető bőr

Pikkelysömör

Kiütések

Sebek

Ízületi fájdalom


A tyúkhúr hatásossága


A tyúkhúr bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint például flavonoidok, fenolsav, szaponinok, kumarinok és terpenoidok. Az alternatív szakemberek szerint ezek a vegyületek képesek lehetnek egészségügyi előnyöket biztosítani. Azonban jelenleg kevés bizonyíték áll rendelkezésre a tyúkhúr hatásosságáról.


A tyúkhúr és a fogyás


Az elhízás kezelésében alkalmazott tyúkhúr hatásait két tanulmány vizsgálta. Ezek szerint az elhízott egerek, akiket négy héten át Stellaria media kivonattal etettek, súlycsökkenést tapasztaltak, annak ellenére, hogy magas zsírtartalmú étrendet kaptak. A szaponin valószínűleg felelős ezért az eredményért, amely állítólag nemcsak bőrpuhító hatással, hanem zsírégető hatással is rendelkezik. Azonban a szaponin okozhat egészségügyi problémákat, és az eredményeket csak állatokon tesztelték, így emberi alkalmazás esetén a hatás még kérdéses.


A tyúkhúr biztonságossága


A tyúkhúr helyileg alkalmazva általában biztonságosnak és jól tolerálhatónak tekinthető, azonban allergiás reakciók és kiütések előfordulhatnak. A százszorszép családba tartozó növényekre allergiás emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Az allergiás tünetek általában enyhék és maguktól elmúlnak.

Nagyobb aggodalomra ad okot a tyúkhúr szájon át történő fogyasztása, ugyanis a benne található szaponinok és nitrátsók túlzott fogyasztás esetén mérgezési kockázatot jelentenek. A tünetek közé tartozik gyengeség, szédülés, hányinger, hányás és hasmenés, ritkán pedig izomgörcsök is előfordulhatnak. Azonban hatalmas mennyiségű tyúkhúr fogyasztása szükséges a mérgezés kialakulásához.

Összefoglalva, a tyúkhúr egy értékes gyógynövény, amely számos gyógyhatással rendelkezik. Bár kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a hatásosságáról, az alternatív gyógyászatban gyakran alkalmazzák különböző bőrbetegségek és más egészségügyi problémák kezelésére. A helyi alkalmazása általában biztonságos, de szájon át történő fogyasztása során óvatosság ajánlott.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2523) elgondolkodtató (161) érdekességek (1256) fejtörő (74) megható (284) megrázó (69) recept (466) viccek (308)

Translate