-

Hiába várták haza a 11 éves Robikát a szülei: EZÉRT nem mert hazamenniHamarosan kitör a vakáció, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekek kézhez kapják az év végi érdemjegyeiket.

A héten vége a tanévnek, mielőtt azonban megkezdődne a vakáció, kiosztják a bizonyítványokat is. Sajnos ez évről évre együtt jár annak veszélyével, hogy a rossz jegyeket kapó diá­kok esetleg félnek megmutatni azt a szüleiknek, ezért inkább haza sem mennek, elcsatangolnak, megszöknek. A 11 éves Robikát például tavaly várták hiába a szülei.

– Elmentünk az iskolához, de onnét már eljöttek az osztálytársai, felhívtuk a barátait, de egyikük sem tudott róla semmit mondani. Már éppen a rendőrséghez fordultunk volna, amikor a nagymamája telefonált, hogy a kapuja előtt sirdolgál a fiunk – mesélte az édesanya.

Bár ez a történet szerencsésen végződött, van, amikor napokig kóborolnak a gyerekek, miközben rengeteg veszély leselkedhet rájuk, s olyan is előfordul, amikor elő sem kerülnek. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya éppen ezért a „Merjen hazamenni, merje hazavinni” kampány keretében a szülőktől és a pedagógusoktól is azt kéri, hogy fokozottan ügyeljenek a tanulmányi eredményeik miatt szorongó diákokra. Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna alezredes, osztályvezető az aláb­biakban ehhez néhány hasznos jó tanácsot is ad.


1. Beszélgessünk sokat és mindenről


És ne csak az iskoláról, a jegyekről, hanem mindenről, és minél többet! Szülőként szánjunk időt a beszélgetésre! Derítsük ki, mik foglalkoztatják a gyermekünket, milyen érzések, milyen gondolatok kavarognak benne és tegyük mindezt őszinte érdeklődéssel - magyarázza az alezredes.


2. Alakítsunk ki bizalmi viszonyt


Törekedjünk arra, hogy gyermekünk mélyen legbelül mindig tudja, érezze, bármi is történjék, mindig meghallgatják otthon, szeretik és hazavárják. Alakítsunk ki tehát egy olyan szülő-gyerek bizalmi kapcsolatot, hogy csemeténk bátran el merje mondani a problémáit, amelyre aztán vele együtt keressünk megoldást. Például rossz jegyek esetén lehetőség van korrepetálásra járni, és manapság már online is rengeteg gyakorló anyagot találhatunk.


3. Nézzük át a jegyeit


Még a bizonyítványosztás előtt üljünk le a gyerekkel és nyugodt körülmények között nézzük át a jegyeit. Ezzel már megelőzhetjük azt, hogy a gyerekünk szorongjon, ne érezzen félelmet, amikor hazajön és szégyenében, mivel rosszabbak a jegyei, ne érezze azt, hogy el kell szöknie. Meséljük el neki, ha esetleg van a saját gyerekkorunkból erre példa, hogy milyen érzés az, ha rossz a bizonyítványunk! Mondjuk el neki azt is, hogy mi mennyire féltünk amiatt, mit szólnak majd a szüleink és tegyük hozzá, hogy eszünk ágában sem volt megszökni.


4. Szükség lehet tanári és akár külső segítségre is


Jó, ha szülőként a tanárral is olykor elbeszélgetünk a gyerekünkről, a viselkedéséről. Hiszen sokszor már ekkor is fény derülhet arra, ha valami nincs rendben. Fontos, hogy a pedagógus is elbeszélgessen a gyerekkel, ha a jegyei romlottak, de ezt sose a többi diák előtt tegye - teszi hozzá Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna! Ha pedig végképp nincs más megoldás, kérjük pszichológus segítségét!


5. Menjük el érte az iskolába


Ha az idei évben romlottak a jegyei a gyerekünknek, hiába szokott egyedül év közben hazamenni, a bizonyítványosztás napján, de akár már előtte is pár nappal, kivételesen menjünk el érte. Jobb ugyanis félni, mint megijedni.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2428) elgondolkodtató (159) érdekességek (1249) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (254)

Translate