-

Influenzás vagy, vagy csak náthás? Ez a különbség a kettő között amiről sok ember nem tud!

Amint az közismert (legalábbis annak kellene lennie), mind az enyhébb nátha, mind a súlyosabb influenza cseppfertőzéssel terjed, azaz a levegőben, a köhögő és tüsszögő emberek révén.

 

Higiénia és immunrendszer

Amíg nincs járvány – és bizonyos mértékig az után is – a megelőzés kulcsa a mi kezünkben van: a fokozott higiéniában. Továbbá jó, ha megerősítjük immunrendszerünket: sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, rengeteg folyadékot inni, és a rendszeres testmozgás is sokat segít.

Ha pedig már kitört a járvány, fontos óvintézkedéseket kell tennünk: elkerülni a tömegközlekedést (amennyire lehet), de ha mégis: vegyünk fel kesztyűt, tartsunk a szájunk elé egy könnyű sálat. És minden adandó alkalommal mossunk kezet.


Fontos a védőoltásA megelőzés egyik legfontosabb lehetősége: az oltás. Az influenza elleni védőoltásra különösen a rizikó csoportba tartozó embereknek van szükségük: az idősebbeknek, a krónikus betegségektől szenvedőknek, a bármilyen okból legyengült embereknek, mert náluk az influenza komolyabb szövődményekkel járhat.

Az influenza elleni védőoltást minden évben meg kell ismételni. Pontosabban: ahogy az influenza vírusa évről-évre megváltozik (mutálódik), úgy újabb és újabb védőoltást kell készíteni az éppen aktuális influenzavírusok ellen. Ezt ma már világszerte összehangolta a WHO, az Egészségügyi Világszervezet irányításával végzik el.


Veszélyes szövődmények

Egészséges embernél mindkét betegség szövődmény nélkül lezajlik – általában. De sajnos még egy „sima” náthának is lehetnek rosszabb szövődményei is.ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2564) elgondolkodtató (162) érdekességek (1257) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (315)

Translate